Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Overgang

Overgangsklachten

In de overgang wordt u geleidelijk onvruchtbaar. Dat komt doordat de eierstokken minder vrouwelijke hormonen maken. Als de eierstokken helemaal geen vrouwelijke hormonen meer maken, wordt u niet meer ongesteld. Pas als u een jaar niet meer ongesteld bent geweest bent u onvruchtbaar. Tot die tijd is het verstandig om bij het vrijen een voorbehoedmiddel te gebruiken.

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. Het is geen ziekte. Toch kunt u zich best ziek voelen tijdens de overgang. Dat komt door de klachten die erbij horen, zoals zweetaanvallen, een droge vagina en wisselende stemmingen. De meeste overgangsklachten gaan vanzelf weer over. Als u er erg veel last van hebt, kunt u hormoontabletten slikken. Deze tabletten hebben echter wel bijwerkingen en ze zijn niet zonder risico. Zo neemt bij langdurig gebruik de kans op borstkanker en hart- en vaatziekten toe.

De meeste vrouwen komen in de overgang als ze tussen de 45 en 48 jaar oud zijn. De laatste menstruatie (menopauze) komt meestal rond de leeftijd van 51 jaar. Ook daarna duurt het vaak nog even voordat de hormonen een nieuw evenwicht hebben gevonden. U kunt dus nog een tijd last hebben van overgangsklachten. Gemiddeld duurt de overgang vijf jaar. Sommige vrouwen krijgen al voor hun veertigste overgangsverschijnselen. Zij zijn vervroegd in de overgang.

Context menu