Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Nefrotisch syndroom

Nefrotisch syndroom

Het nefrotisch syndroom is een naam voor een aantal symptomen die veroorzaakt worden door eiwitverlies in de urine. Het is vrij zeldzaam. Verschillende ziekten kunnen dezelfde symptomen geven.

Wat zijn de symptomen?
Het lichaam houdt vocht vast, dit uit zich in dikke oogleden, dikke voeten en soms ook dikke benen, armen en buik. Je kan er putjes in drukken. Via de urine wordt eiwit uitgeplast, hierdoor gaat de urine schuimen als een glas bier. Soms zijn ook vetbolletjes in de urine zichtbaar. De bloeddruk kan te hoog worden, dit geeft geen klachten. Bij onderzoek van bloed en urine blijkt er teveel eiwit in de urine, te weinig eiwit (albumine) in het bloed en vaak een te hoog cholesterolgehalte.

Complicaties
Door verlies van eiwit wordt het lichaam gevoeliger voor infecties, de kans op thrombose neemt toe. Door het verhoogde cholesterolgehalte is er een vergrote kans op hart- en vaatziekten. De voedingstoestand gaat achteruit door verlies van voedingsstoffen en soms ook door verminderde eetlust.
 
De werking van de nieren kan achteruitgaan waardoor de patiënt klachten kan krijgen van chronische nierinsufficientie. Meestal gaat de nierfunctie heel langzaam achteruit. Soms is dit met medicijnen te stoppen. Als dit niet lukt, is de schade meestal blijvend en en kan de patiënt uiteindelijk aan de dialyse raken. Een enkele keer gaat de nierfunctie heel snel achteruit. De kans op herstel is dan vaak juist groter dan als het langzaam gaat.

Wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende ziektes die allemaal dezelfde verschijnselen van het nefrotisch syndroom kunnen geven. Er kan sprake zijn van een nierfilterontsteking (glomerulonefritis), waarvan verschillende zijn met vaak moeilijke namen (minimal change nefropathie, focale segmentale glomerulosclerose, membraneuze glomerulopathie, etc). Het kan ook voorkomen bij ziektes zoals diabetes mellitus en SLE. 
 
Om de oorzaak van het nefrotisch syndroom te achterhalen, wordt eerst bloed- en urineonderzoek gedaan. Meestal is het vervolgens nodig om een nierbiopsie te doen. Bij dit onderzoek wordt onder plaatselijke verdoving met een naald een klein stukje nierweefsel uit het lichaam gehaald. Dit nierweefsel kan vervolgens onder de microscoop worden bekeken. De uitslag van het nierbiopt is meestal na enkele dagen bekend.

Hoe zijn de vooruitzichten (prognose)?
De vooruitzichten zijn verschillend bij verschillende oorzaken. Soms verdwijnt het nefrotischsyndroom na enige tijd vanzelf weer, soms wordt de werking van de nieren in de loop van de tijd steeds slechter en kan de patiënt door de nierziekte aan de dialyse raken. Het kan ook zo zijn dat de ziekte jarenlang een beetje suddert waarbij de nierwerking niet veel slechter wordt, maar de symptomen ook niet minder.

Meer informatie