Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Narcolepsie

Narcolepsie

Narcolepsie is zeldzame, ongeneeslijke  slaap/waakstoornis. De volgende verschijnselen kunnen optreden:

 • Slaapaanvallen
  Oncontroleerbare slaapaanvallen overdag. Ook wanneer u voldoende nachtrust hebt gekregen.
   
 • Spierverslapping (kataplexie)
  Een plotseling verlies van de spierfuncties bij heftige emoties, zoals hard lachen, boosheid, schrikken of tijdens sport. 1 of meerdere spieren verslappen. Meestal zijn het de nek, gezicht en beenspieren die verslappen. Deze duren enkele tot tientallen seconden. 60-70% van de patiënten met narcolepsie hebben spierverslapping.
   
 • Slaapverlamming (slaapparalyse)
  Tijdens de inslaap- of ontwaakperiode kunt u zich niet meer bewegen of praten en bent zich hier volledig van bewust. Dit kan zeer beangstigend zijn.
   Bij 30% van alle patiënten met narcolepsie komt dit voor.
   
 • Hypnagoge hallucinaties
  Dit zijn kortdurende droombeelden die soms niet van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. Tijdens de droom ziet, hoort en voelt u van alles. Dit kan beangstigend zijn. Ze duren vaak enkele minuten en zelden langer dan 10 minuten. Ze treden op tijdens het inslapen 's nachts, maar ook overdag. Bij 25% van de patiënten komt dit voor.

Naast deze verschijnselen kunnen een verstoorde nachtrust, geheugen-/ concentratiestoornissen en automatisch gedrag optreden. Bij automatisch gedrag kloppen de dingen niet die normaal automatisch gaan, bijvoorbeeld bij de verkeerde bushalte uitstappen.

De slaapaanvallen en de spierverslappingen hebben grote invloed op iemands functioneren. Problemen met studeren, werken, sporten en sociale contacten zijn aan de orde van de dag.