Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel (hersenen, de oogzenuwen en het ruggenmerg). Bij MS kunnen de zenuwen boodschappen niet meer goed doorgeven. Daardoor hebben mensen met MS de volgende klachten:

 • wazig zien;
 • een zwaar gevoel in armen en benen;
 • gevoelloosheid, tintelingen of branderige pijn in bijvoorbeeld een arm of been;
 • zware vermoeidheid die niet over gaat.

Later kunnen daar klachten bij komen als spasticiteit, verlamming en moeite met praten. Lopen kan steeds moeilijker worden. Veel mensen met MS hebben perioden met klachten en daartussendoor betere perioden. Maar sommige mensen gaan steeds meer achteruit, zonder verbeteringen tussendoor.

De ziekte MS kan niet worden genezen. Tegen de klachten zijn er wel verschillende medicijnen. Sommige medicijnen remmen de ziekte ook af. De precieze oorzaak van MS is niet bekend. Wel spelen de volgende factoren een rol:

Virusinfecties
Het is nog niet duidelijk om welk virus het gaat. Waarschijnlijk een virus dat leeft in Noord-Europa.

Erfelijkheid
Hoewel MS vaker kan voorkomen binnen een familie, is de ziekte zelf niet erfelijk. MS hoeft dan ook geen reden te zijn om geen kinderen te kunnen krijgen.

Het afweersysteem
MS heeft ook te maken met een fout in het afweersysteem (immuunsysteem). Normaal gesproken zorgt dit systeem maakt schadelijke stoffen (zoals virussen) die het lichaam binnendringen, onschadelijk. Bij MS keert de afweer zich juist tegen weefsels in het eigen lichaam. MS wordt daarom een auto-immuunziekte genoemd. Een auto-immuunreactie kan worden uitgelokt door een virusinfectie.

MS komt 2 tot 3 x vaker voor bij vrouwen dan mannen. De ziekte openbaart zich bij vrouwen vaak ook op een jongere leeftijd dan bij mannen. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS. Per jaar komen daar circa 350 - 450 nieuwe patiënten bij.

Vormen van MS
Het ziekteverloop van MS kent verschillende vormen:

 • Relapsing remitting MS
  In het beginstadium van de ziekte kan het lichaam de schade door de ontstekingen vaak nog ‘repareren’. De klachten gaan dan weer over. Daardoor lijkt het of de ziekte in aanvallen komt. Zo’n aanval wordt een schub, exacerbatie of een relapse genoemd. In ongeveer 85% van de gevallen begint MS als een ziekte met aanvallen die weer overgaan. We noemen dit ‘relapsing remitting MS’.
 • Secundair progressieve MS
  Op den duur kan het lichaam de schade door ontstekingen steeds moeilijker herstellen. Het kan dan zijn dat er na een aanval geen volledig herstel optreedt of zelfs een achteruitgang. We noemen dit ‘secundair progressieve MS’. Bij sommige mensen begint deze fase al een paar jaar na de eerste klachten. Bij anderen duurt dit wel 20 jaar of langer. Nog weer anderen bereiken deze fase nooit.
 • Primair progressieve MS
  In ongeveer 10 tot 15% van de gevallen begint de ziekte meteen met een geleidelijke of snelle achteruitgang. We noemen dit 'primair progressieve MS'.