Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Impingement

Impingement

Impingement is een inklemmingssyndroom en slijmbeursontsteking in de schouder. Deze aandoening is één van de meest voorkomende oorzaken van schouderklachten (± 23 op 1000 mensen per jaar) en komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Omdat Impingement vooral boven de 40 jaar wordt gezien, is veroudering mogelijk een oorzaak.
 
Indien er geen achterliggende oorzaak is spreken we van primair impingement. Meestal is er een reden waarom inklemming ontstaat, in dat geval spreken we van secundair impingement. De oorzaken kunnen zijn: (geringe) instabiliteit, SLAP lesie, kapselschrompeling, overbelasting of verstoring van het bewegingspatroon van de schoudergordel (met name van het schouderblad).
 
Inklemming
Impingement betekent inklemming, in dit geval het inklemmen van de slijmbeurs (bursa) en de pezen van de schouder (rotator cuff-pezen en eventueel de lange bicepspees) tussen de kop en het bot van het schouderdak (het acromion) bij het heffen van de arm. Door de inklemming ontstaat een ontstekingsreactie met onder meer zwelling en pijn. De zwelling ten gevolge van de ontsteking verergert op haar beurt het inklemmen. In het beginstadium is er sprake van een acute slijmbeursontsteking. In chronische gevallen raken slijmbeurs en de onderliggende pezen blijvend ontstoken. Bij heffen van de arm klemmen de slijmbeurs (rood) en de pezen in tussen de kop en het schouderdak. ​


 
Vorm schouderdak
De vorm van het schouderdak kan per mens verschillen. De Italiaanse orthopaed Bigliani deelde deze variatie in in 3 typen: bij type I is de onderkant vlak, bij type II heeft de onderkant een kromming overeenkomstig de onderliggende schouderkop en bij III is er een hoekige punt aan de voor-onderzijde. Bij mensen met een type III acromion kan bij heffen van de arm de pees van de m. supraspinatus onder deze botpunt doorschuren, omdat deze pees hier precies onder door loopt, Dit kan sneller tot ontsteking of zelfs een scheur in de pees leiden.

Drie vormtypen van het schouderdak (Bigliani-indeling).

De supraspinatus-pees beweegt onder deze punt door.

Klachten
De klachten bestaan uit pijn die toeneemt bij heffen van de arm (vooral bij heffen boven de horizontaal), soms nachtelijke pijnklachten, en pijn bij op de zij liggen. Vaak is er uitstraling naar de nek, bovenarm, elleboog of hand en soms zijn er tintelingen in de hand. De pijn wordt met name ervaren in de bovenarm.

Bij de meeste patiënten is er geen aanwijsbare oorzaak anders dan een periode van overbelasting. Op oudere leeftijd kan een scheur in de rotator cuff de oorzaak van deze klachten zijn.

Bij werpsporters wordt nog een andere (en normaliter weinig voorkomende) vorm van impingement beschreven, het zogenaamde posterieure (of wel internal) impingement. Hierbij klemt de slijmbeurs niet aan de voorkant onder het acromion in (anterieur impingement). Door de explosieve schouderbeweging bij een worp treedt er juist inklemming van de pezen en slijmbeurs aan de achterzijde onder het schouderdak op. Dit kan leiden tot een (kleine) scheur in de pezen van de rotator cuff. De klachten en behandeling waarover geschreven wordt op deze pagina gaan over het vaak voorkomende anterieure impingement.

(Bron: Deze tekst is in samenwerking met Rijnland Orthopaedie tot stand gekomen.)