Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) komt veel voor. Door een langdurige te hoge bloeddruk kan aderverkalking ontstaan of verergeren. Dat kan leiden tot een hartinfarct, een beroerte, achteruitgang van de nierfunctie of problemen met de doorbloeding van de benen. De hart- en vaatziekten door aderverkalking zijn de meestvoorkomende oorzaak van overlijden in de Westerse wereld.
  

Risicofactoren
De behandeling van hoge bloeddruk is er op gericht om de gevolgen ervan te voorkomen. Dit betekent dat ook andere oorzaken voor aderverkalking (risicofactoren) door de arts in kaart worden gebracht en behandeld. Andere risicofactoren zijn: roken, te hoog cholesterol, diabetes, een verminderde nierfunctie en overgewicht. In somige families komen meer hart-en vaatziekten voor dan in andere. Verder is het zo dat mannen meestal eerder een hartinfarct of beroerte krijgen dan vrouwen.

De oorzaak van hypertensie
Slechts bij een klein aantal patiënten is de hoge bloeddruk het gevolg van een onderliggende ziekte. In het merendeel van de patienten blijft de oorzaak onbekend. Er wordt alleen gezocht naar een onderliggende oorzaak als de bloeddruk op jonge leeftijd al verhoogd is, bij bepaalde klachten of als de bloeddruk niet goed reageert op behandeling met drie verschillende medicijnen.

Welke bloeddruk is goed?
De bloeddruk bestaat uit 2 getallen, waarbij het 1e (hoogste) getal de bovendruk betreft. Voor de vaststelling van het risico is de bovendruk het belangrijkst. Als streefwaarde voor de bloeddruk wordt meestal aangehouden: lager dan 140/85. Bij mensen met een verder laag risico op hart-en vaatziekten hoeft een hogere bloeddruk niet altijd met medicijnen te worden behandeld. Bij een hoog risico, zoals bijvoorbeeld bij patiënten met hart- of nierziekten moet soms gestreefd worden naar bloeddruk van 130/75 of nog lager.