Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Hersenschudding

Hersenschudding

Een hersenschudding ontstaat door een ongeval of klap tegen het hoofd. U wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de hersenen niet in orde zijn, kunnen er klachten optreden. 
 
In het ziekenhuis vragen we u wat u zich herinnert van vóór en na het ongeluk. Dit vragen we omdat iedereen die een hersenschudding oploopt een ‘gat’ in zijn geheugen heeft. Dit gat strekt zich uit van kort voor u bewusteloos raakte tot enige tijd daarna. Waarschijnlijk zult u zich deze periode nooit meer goed herinneren. Dit is geen reden tot ongerustheid. De gebeurtenissen rondom het ongeval zijn door de klap tegen uw hoofd niet goed in uw geheugen vastgelegd. 
 
Wat kan ik verwachten?
De eerste dagen of weken kunt u klachten krijgen zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, traag denken, problemen met concentreren en onthouden. Deze klachten duren een paar dagen of een aantal weken. Ze gaan vanzelf over. Een speciale behandeling is niet nodig.

Als u een druk leven leidt, een veeleisende baan heeft, een zware studie volgt of als er spanningen in uw leven zijn, kunt u meer last hebben van de hersenschudding dan gemiddeld. Doe het rustig aan om uw hersenen de tijd te geven te herstellen.
De gevolgen van een hersenschudding zijn vaak niet zichtbaar. Soms is het moeilijk voor anderen om te begrijpen waar u last van heeft. U zult dit misschien moeten uitleggen aan uw werkgever, docenten, familie en vrienden. Laat ze zo nodig deze informatie lezen.

Hoofdpijn
Hoofdpijn komt het meest voor na een hersenschudding. De hoofdpijn kan verergeren door moeheid of stress. Slapen, rusten of even pauze nemen geeft verlichting. De hoofdpijn verdwijnt meestal vanzelf na een paar dagen of weken. Als de hoofdpijn niet vermindert of erger wordt, neem dan contact op met de huisarts.

Duizeligheid
U merkt dat de dingen om u heen draaien als u snel uw hoofd beweegt, of wanneer u snel overeind komt. U kunt het beste plotselinge bewegingen of veranderingen van houding vermijden. De duizeligheid gaat na enkele dagen vanzelf over. Als de duizeligheid langer duurt dan 2 weken moet u naar de huisarts gaan.

Vermoeidheid
In het begin kan zelfs de kleinste inspanning erg vermoeiend zijn. U zult meer slaap dan normaal nodig zijn. Ga zo nodig in de eerste weken naar bed als u slaap heeft, al is dat midden op de dag.

Concentratieproblemen
U kunt zich niet concentreren als u moe bent. Het is dus niet vreemd dat veel mensen moeite hebben zich te concentreren in de periode na een hersenschudding. Leest u de krant graag, doe dit dan in kleine stukjes met pauzes tussendoor. Dit geldt ook voor andere bezigheden. Laat zaken, die uw volledige aandacht nodig hebben, liggen tot u zich beter voelt. Doe belangrijke zaken op momenten dat u zich fit voelt.

Vergeetachtigheid
Kort na een hersenschudding kunt u minder goed dingen onthouden. Maakt u zich geen zorgen wanneer u zich een telefoonnummer of een naam van een bekende niet herinnert. Ook wanneer u iets wilt pakken en niet meer weet waar het ligt, is dat geen reden tot ongerustheid. Deze geheugenklachten verdwijnen na enige tijd vanzelf.

Onhandigheid
Misschien bent u tijdelijk minder handig dan normaal, staat u wankel op uw benen, loopt u tegen iets aan, of laat u dingen uit uw handen vallen. Doe het dan rustig aan. Uw hersenen zijn het controlecentrum van uw hele lichaam. Ze moeten de informatie die via uw ogen, oren en andere zintuigen binnenkomt, verwerken en de juiste signalen naar de juiste spieren sturen om ervoor te zorgen dat u iets kunt doen. Na een hersenschudding kan dit tijdelijk minder goed gaan. Gun uzelf wat meer tijd om de dingen te doen.

Traagheid
Sommige mensen merken na een hersenschudding dat ze wat trager denken. Ze hebben moeite gesprekken te volgen of instructies uit te voeren en het duurt langer voor ze iets af krijgen. Vraag anderen te herhalen wat ze hebben gezegd of stel zelf vragen. Geef uzelf de extra tijd die u nodig heeft om taken af te maken. Vermijd situaties waarin u onder druk komt te staan om dingen snel te doen.

Prikkelbaarheid
De hersenen zijn het controlecentrum van uw emoties. Sommige mensen raken na een hersenschudding snel geïrriteerd en heeft u uw emoties misschien niet meer zo goed onder controle. Dit kan lastig zijn voor u en uw omgeving. Bij sommigen helpt het verlaten van de ruimte of het weglopen van de situatie die u irriteert. Anderen proberen zich te ontspannen. Probeer het geïrriteerde gevoel tegen te gaan. Zoek  afleiding (eindje wandelen of fietsen), mits de vermoeidheid het toelaat. De prikkelbaarheid is erger wanneer u moe bent, rust zal helpen.

Gevoeligheid voor geluid
Normaal gesproken zorgen uw hersenen ervoor dat u allerlei omgevingsgeluiden, die u zouden storen bij uw bezigheden, niet opmerkt. Na een hersenschudding doen uw hersenen dit tijdelijk minder goed. U merkt dat geluiden u storen. Leg dit uit aan familie en vrienden en vraag hun geen lawaai te maken. Hebt u jonge kinderen aan wie u dit niet kunt uitleggen, dan kunt u ze misschien een paar dagen uit logeren sturen.

Problemen met zien
Na een hersenschudding kunt u moeite hebben met het goed richten van uw blik. U ziet dan wazig of dubbel. Uw gezichtsvermogen is waarschijnlijk niet veranderd, maar de hersenen hebben tijdelijk problemen met het op elkaar afstemmen van de beelden uit beide ogen. Als u een bril draagt heeft het geen zin om de opticien te vragen de sterkte van uw brillenglazen aan te passen. Misschien bent u overgevoelig voor fel licht. Ook dit gaat meestal snel voorbij.