Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Golf(ers)elleboog

Golf(ers)elleboog

Bij een golfelleboog (epicondylitis medialis) is er sprake van een chronische ontsteking van de aanhechting van de buigpezen aan de binnenzijde van de elleboog. Zie pijl.

De "golf- of golferselleboog" wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenzijde van de elleboog, uitstralend naar de onderarm. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen die maken dat u de hand en pols naar beneden kan kunt buigen en een vuist kunt maken..De aanhechting van deze pezen bevindt zich aan de binnenzijde van de elleboog. Het drukken op de aanhechting van de buigspieren van de pols en de hand aan de binnenzijde van de elleboog doet pijn.
 
De pijnklachten treden bijvoorbeeld op bij het dragen van een tas of koffer, het slaan van de tennisbal met de forehand, het afslaan van een golfbal, etc..
 
Wat is de oorzaak, en wat zijn de symptomen van een golfelleboog?
Het ontstaan van een golfelleboog hoeft niet door golfen te komen. De mediale epicondylitis of golfelleboog wordt veroorzaakt door een overbelasting van de pezen die maken dat de pols naar de handpalm toe (naar beneden dus) bewogen wordt; de buigspieren. Deze overbelasting kan diverse oorzaken hebben:

  • Opslaan met heel hevige kracht of heel veel topspin gebruiken bij de service
  • Een te kort of te zwaar tennisracket gebruiken
  • De besnaringspanning van het tennisracket is te hoog
  • Verminderde of onvoldoende kracht in de pols en schouderspieren
  • Te zware tassen, koffers of andere lasten dragen
  • Hout hakken
  • Een kettingzaag gebruiken of zware snoeischaar
  • Zeer frequent gebruik van handwerktuigen (schroevendraaiers, etc.).

Door wat voor reden dan ook zijn deze buigspieren dus overmatig of verkeerd belast geraakt. Daardoor ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de binnenzijde van de elleboog. Het is een hinderlijke aandoening, waar u een tijd flink last van kunt hebben, dat duurt soms maanden. Van belang is om te weten dat deze aandoening meestal toch vanzelf weer overgaat.
 
Het meest voorkomende symptoom van een golfelleboog is pijn aan de binnenzijde (handpalm zijde) van de onderarm, van de elleboog tot aan de pols. De pijn wordt gevoeld bij het buigen van de pols naar onder toe tegen weerstand. Een klein rubber balletje kneden geeft meestal zeer snel pijnklachten. De pijn straalt van de elleboog uit richting de hand, maar niet richting de schouder en nek. Het klachtenpatroon kan voor iedere patiënt verschillend zijn.