Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Diabetes bij kinderen

Diabetes bij kinderen

Iedereen heeft glucose (suiker) in het bloed. Je lichaam gebruikt het als brandstof om te bewegen, te denken en adem te halen. Glucose krijgen we binnen als we eten. Maar het lichaam maakt ook zelf glucose aan.

Normaal zorgt een stof in het lichaam (insuline) ervoor dat er niet teveel glucose in het bloed komt. Bij mensen met diabetes werkt dat niet meer. Hun lichaam maakt te weinig, of helemaal geen insuline meer. Er blijft dan teveel glucose in het bloed, en het lichaam komt brandstof tekort.

Verschillende soorten diabetes
Jongeren hebben bijna altijd diabetes type 1. Die ontstaat door een vergissing in het lichaam. De cellen die insuline maken, zijn per ongeluk door je lichaam kapot gemaakt. Je maak dan zelf geen insuline meer, en moet insuline spuiten. Diabetes type 1 houd je je hele leven, het is nog niet te genezen. Gelukkig kun je er wel goed mee leven. Als je vader of moeder diabetes type 1 heeft, is de kans dat jij het ook krijgt, iets groter.

Diabetes type 2 heeft een andere oorzaak. Ook dan is er sprake van een vergissing in het lichaam. Hier reageert het lichaam ook niet goed op insuline. Diabetes type 2 komt met name voor bij ouderen en jongeren met overgewicht.

Als je diabetes hebt, kun je last krijgen van hypo's en hypers.