Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Darmkanker

Darmkanker

​Jaarlijks krijgen zo'n 14.000 mensen in Nederland darmkanker. Het treft zowel mannen als vrouwen, doorgaans ouder dan 60 jaar. Bij 5 tot 10% van de patiënten met darmkanker is er sprake van een erfelijke vorm.

Omdat darmkanker veel voor komt is vroege ontdekking van darmkanker heel belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bevolkingsonderzoek het aantal mensen met darmkanker kan verminderen daarom is het bevolkingsonderzoek gestart. 

Darmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep. Dat is een woekering van het darmslijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts in een klein percentage poliepen komen ‘onrustige cellen’ voor. Als kwaadaardige cellen in de wand van de darm groeien, spreken we van darmkanker. Wanneer de cellen zich verspreiden via bloedvaten, kunnen uitzaaiingen ontstaan.

In ons ziekenhuis is de zorg voor darmkankerpatiënten gestructureerd in een zorgpad. Daardoor kunnen wij u snel helpen, en de tijd tussen onderzoek en behandeling kort houden. Aldoor staat u als patiënt centraal.