Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Bicepsklachten / SLAP laesie

Bicepsklachten / SLAP laesie

De bicepsspier aan de voorzijde van de bovenarm heeft aan de bovenzijde 2 aanhechtingspunten. Eén daarvan loopt door het schoudergewricht (de lange pees) en kan soms een bron van klachten zijn. Er zijn grofweg 2 mogelijke oorzaken: problemen van de pees ter plaatse van de sulcus (de pees glijdt niet goed door de peesschede of scheurt af) en letsel van de aanhechting van de pees aan de schouderkom (het bicepsanker).

 

Afbeelding van de lange bicepspees

De lange bicepspees loopt door de sulcus bicipitalis (rode pijl) het gewricht in en hecht aan aan de bovenrand van de kom (bicepsanker).

Lange bicepspees tendinitis
Als de pees of de peesschede verdikt is, geeft dat wrijving in de peesschede en kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Dit geeft plaatselijke pijn aan de voorzijde van de kop van de schouder en het schouderdak, en kan uitgelokt worden door druk op de kop van de schouder in de buurt van de sulcus. Er is pijn bij heffen van de arm en pijn bij kracht zetten met de bicepsspier zoals bij tillen in ondergreep. De oorzaak is vaak lastig te achterhalen. Het probleem kan op zichzelf staan, maar ook een onderdeel zijn van het impingement syndroom of in combinatie met een rotator cuff scheur.

 

Het stellen van de diagnose kan lastig zijn. Bij testen van de schouder kan de diagnose vermoed worden, MRI onderzoek kan aanvullende informatie opleveren. Een lokale injectie kan bij een duidelijke reactie de diagnose bevestigen en soms zelfs het probleem oplossen.

Indien een injectie geen blijvend succes heeft of bij een negatieve reactie op een prik toch aan een bicepspeesprobleem wordt gedacht, dan kan een kijkoperatie verricht worden. Als hierbij afwijkingen aan de pees vastgesteld worden kan hetzij nettoyage (schoonmaken) verricht worden of de aanhechting van de bicepspees kan verplaatst worden. Hierbij wordt de pees losgemaakt van de aanhechting (bicepsanker) en een stukje verder (in de sulcus bij de kop van de schouder) weer vastgezet. Het resultaat is dat de pees niet meer door het gewricht loopt en niet meer door de sulcus hoeft te glijden en zo het probleem dus opgelost wordt. Voor de functie van de schouder en voor de kracht van de biceps heeft dit geen gevolgen.

 

Lange bicepspees ruptuur
Soms gebeurt het dat de lange bicepspees afscheurt. Bij een beweging of bij iets tillen heeft de patient een tik in de schouder of bovenarm gevoeld of iets voelen scheuren. De schouder is meestal gewoon beweeglijk, opvallend is echter de zwelling onder in de bovenarm. De spier lijkt plotseling dikker alsof men aan krachttraining heeft gedaan ("Popeye sign").
In principe behoeft deze aandoening geen behandeling, de kracht van de biceps kan eventueel (blijvend) wat verminderd zijn.
Vaak is er echter een onderliggende oorzaak voor de peesscheuring zoals een langer bestaande rotator cuff scheur. Nadere analyse met MRI wordt dan aanbevolen.

 

SLAP laesie (SLAP = superior labrum anterior and posterior)
De lange bicepspees hecht aan bij de bovenrand van de kom van de schouder (glenoid). Deze aanhechting (bicepsanker) kan losscheuren bij letsels of trauma's waarbij er hard aan de arm getrokken wordt. Bijvoorbeeld wanneer men bij een val van de trap zich met de hand aan de leuning vast gehouden heeft en de val zo heeft proberen op te vangen met de arm.
De klachten van een SLAP laesie kunnen bestaan uit schouderpijn, vaak zijn er (secundaire) impingementklachten, soms een knap in het gewricht.
De diagnose kan op grond van anamnese en lichamelijk onderzoek vermoed worden. Alleen een MRI scan met contrast in de schouder kan het letsel aantonen. Lastig hierbij is dat er nog al eens normale variaties in de bouw van het bicepsanker zijn, zodat niet altijd met zekerheid gezegd kan worden of het gevonden beeld inderdaad afwijkend is.
Een kijkoperatie kan 100% zekerheid verschaffen. Bovendien kan hierbij de aanhechting weer vastgezet worden, of indien nodig de peesaanhechting verplaatst worden naar de sulcus (zie boven).(Bron: Deze tekst is in samenwerking met Rijnland Orthopaedie tot stand gekomen.)