Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking

De achillespees is de grootste pees van het lichaam en loopt van van de kuitspier naar het hielbeen. Het is een kwetsbare plek, bij het sporten of lopen komen zware krachten op de achillespees te staan. De vezels in de pees kunnen zwakker worden en uiteindelijk breken. Het genezingsproces dat daarop volgt, veroorzaakt littekenvorming en zwelling. De pees verdikt plaatselijk.

Achillespeesklachten beginnen vaak geleidelijk met verergering in enkele maanden. In het begin is er pijn en stijfheid na een sportactiviteit die vanzelf weer verdwijnen. In het volgende stadium is er startpijn en pijn na de inspanning. In ernstiger gevallen blijft de pijn ook aanwezig tijdens de sportinspanning en houdt lang daarna nog aan. Uiteindelijk ontstaan in ernstige gevallen ook klachten bij normale dagelijkse activiteiten zoals (trap)lopen. De pijn is continu aanwezig, ondanks adequate rust.

Oudere leeftijd, overgewicht, slechte algemene conditie en chronische overbelasting kunnen tot achillespeesklachten leiden. Het wordt vaker gezien bij sporters boven ongeveer 35 jaar. Deze aandoening komt frequent voor: 6,5 tot 25% van de loopsporters heeft achillespeesklachten, 11% van de hardlopers, 9% van de dansers, 2% van de tennissers.