Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Voedselallergie bij kinderen

Voedselallergie bij kinderen

Er kunnen veel redenen zijn waarom een kind niet tegen een bepaald voedingsmiddel kan. Eén ervan is een allergie. Bij een allergie maakt het kind bepaalde antistoffen tegen bepaalde voedingsmiddelen, die zorgen voor de allergische reactie. Een allergie speelt ook een centrale rol bij ziekten als astma en hooikoorts, maar dan gaat het om antistoffen tegen dingen die je kunt inademen, zoals huisstofmijt en pollen van bomen en gras. De aanleg voor allergie is erfelijk en ‘zit’ dus vaak in de familie.
 
Verschijnselen
Kinderen kunnen op veel verschillende manieren op voedingsmiddelen reageren:

 • Huidverschijnselen
  Rode vlekjes, galbulten, sterke toename van al bestaand eczeem (eczeem wordt nooit veroorzaakt door alleen voedselallergie). 
   
 • Verschijnselen van de luchtwegen
  Een plotseling optredende loopneus met niezen of piepen bij de inademing of bij de uitademing.en plotseling optredende loopneus met niezen of piepen bij de inademing of bij de uitademing.
   
 • Verschijnselen van maag en darmen
  Braken, diarree en/of krampen.
   
 • Algemene verschijnselen
  Bijvoorbeeld dikke ogen (angio-oedeem), hevige onrust, voedselweigering of prikkelbaar gedrag.
   
 • Anafylaxie
  Een ernstige, soms levensbedreigende reactie van het hele lichaam, waarbij een groot aantal orgaansystemen  betrokken kan zijn: jeuk, roodheid van de huid, galbulten, angio-oedeem (zwelling van de huid), darmkrampen, braken, benauwdheid, dichte keel en soms zelf shock.