Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Spondylo-artritis

Spondylo-artritis

​Spondylo-artritis komt van de woorden spondyl (wervel) en artritis (gewrichtsontsteking). Reumatische ziekten zijn in te delen in verschillende groepen. De meest bekende reumatische aandoening is chronische gewrichtsreuma (reumatoïde artritis, RA) waarbij artritis staat voor gewrichtsontsteking. Bij RA bestaat de kans op gewrichtsschade en vergroeiing. Vaak is hierbij de reumafactor in het bloed aantoonbaar. Er bestaat ook spierreuma (polymyalgia reumatica, PMR) met ontsteking in grote bloedvaten en spieren waarbij geen gewrichtsschade ontstaat.

Een andere groep met chronische ontstekingen bekend onder de verzamelnaam spondylo-artritis, een heel scala ogenschijnlijk los van elkaar voorkomende aandoeningen die echter dezelfde stoornis in het afweersysteem (auto-immuunziekten) hebben. Bij spondylo-artritis kunnen niet alleen gewrichten (artritis) maar vooral aanhechtingen van pezen en banden ontstoken raken. Ook andere organen in het lichaam kunnen ontstekingskenmerken vertonen in bindweefsel wat lijkt op dat van de aanhechtingen.

De meest bekende vorm van spondylo-artritis is de ziekte van Bechterew waarbij vooral de banden langs de wervelkolom en bekkengewrichten door ontsteking kunnen vergroeien en verbenen (rugverstijving). Aanhechtingen elders in het lichaam als die van de achillespees kunnen ook tot deze groep behoren evenals artritis van bijv. knieën en enkels. Minder bekend maar zeker zo belangrijk zijn in deze groep de ziekte van Crohn (chronische darmziekte), uveïtis (oogontsteking in het oog), reactieve artritis (gewrichtsontstekingen als reactie op een infectie elders in het lichaam bijv. darminfectie), psoriasis (chronische huidziekte, soms gepaard gaand met artritis). Nogal eens is hier de erfelijkheidsfactor HLA B27 bij aanwezig en komen een of meerdere aandoeningen vaker in de familie voor. Ook kan het zijn dat in één patiënt meerdere aandoeningen uit deze groep aanwezig zijn, soms tegelijkertijd actief, soms ook pas in de loop van de tijd. Het is goed als arts en als patiënt hier alert op te zijn. Zo kan het gebeuren dat iemand met psoriasis 1-15 jaar later ook artritisverschijnselen krijgt of andersom.