Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Amandelen kinderen

Amandelen kinderen

Amandelen bestaan uit lymfklierweefsel. In de overgang van de mond/neus naar de keel is veel van dit lymfeklierweefsel te vinden. Dit weefsel vangt een groot deel van de binnendringende ziekteverwekkers op en maakt ze onschadelijk. Wanneer de amandelen de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet meer aankunnen, raken ze ontstoken. Meestal ontstaat een een forse zwelling. Omdat de amandelen maar een klein gedeelte van het lymfekliersysteem vormen, heeft verwijdering geen merkbare gevolgen voor de afweer.

Bij ontstoken neusamandelen kan er telkens optredende verkoudheid met een vieze neus. Andere klachten kunnen zijn: slecht slapen, snurken, veel door de mond ademen of herhaalde oorstekingen.

Gaat het om de keelamandelen, dan zijn de klachten meestal herhaalde perioden van keelpijn met slikklachten en temperatuursverhoging. De keelamandelen kunnen ook voortdurend in een meer of minder ontstoken toestand verkeren. In dat geval treden klachten van moeheid, hangerigheid, afgenomen eetlust en slechte adem meer op de voorgrond. In de hals zijn vaak verdikte lymfklieren te voelen. Zeer grote keelamandelen kunnen zelfs de ademhaling wat belemmeren, dit kan in de nacht onrust met onregelmatig snurken tot gevolg hebben.