Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Organisatie > Nieuws > ‘Samen zorgen voor mensen met verward gedrag’
Hier leest u al het nieuws van het Deventer Ziekenhuis Nieuws Nieuws

‘Samen zorgen voor mensen met verward gedrag’

Donderdag 17 mei 2018

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief
Sommige gegevens kunnen daarom verouderd zijn

​Zo’n tweehonderd verpleegkundigen en verzorgenden en van het Deventer Ziekenhuis en de Dimence Groep bezochten op maandag 14 mei het symposium over zorg voor mensen met verward gedrag in de Deventer Schouwburg. Toonaangevende sprekers en workshopleiders brachten een inspirerend programma.

Als dagvoorzitter verwelkomde coach en trainer Paulien Haakma alle zorgprofessionals rond de klok van 09.00 uur in de kleine theaterzaal. Daarna volgde een afwisselend plenair programma met onder meer een woord van welkom van de voorzitters van de Raad van Bestuur van beide organisaties. Voorzitter van de VAR van het Deventer Ziekenhuis Elze Bent en voorzitter van de vakgroep V&V bij Dimence Jan-Willem Dannenberg zijn tevreden over de opkomst.’Het is goed om te zien dat de energie, die we er met elkaar in hebben gestoken, gewaardeerd wordt. Er was interactie, ruimte voor netwerken en het delen van ervaringen. Bovendien hebben we echt een aantal toonaangevende sprekers in huis kunnen halen.’

VAR.jpg

Toonaangevende sprekers
Bauke Koekkoek was één van die sprekers. Hij schreef het boek ‘Verward in Nederland’ en schetste een perspectief voor betere geestelijke gezondheidszorg en samenwerking rond psychische problematiek. Professor Nursing Science bij het UMC Utrecht Marieke Schuurmans sloot daar mooi op aan met haar betoog over het veranderende beroep van de verpleegkundige. Nog zo’n vooraanstaand spreker was Louis Overgoor, voormalig huisarts en directeur van Bettery Institute. Ondanks de hitte in de zaal wist hij de deelnemers te inspireren om anders naar ziekte en zorg te kijken en om meer de vraag te stellen: ‘Hoe ervaart iemand zijn eigen gezondheid?’ Het publiek kwam tijdens en rondom deze sprekers veelvuldig aan het woord en deze interactie liet ook zien dat samenwerking in de keten daadwerkelijk zinvol is en meer mag plaats vinden.

Workshops
Het tweede deel van het middagprogramma bestond uit afwisselende workshops. Deelnemers konden kiezen uit verschillende thema’s: van privacy, de komst van de nieuwe AGV en beroepsgeheim, tot samenwerken in de keten en ICT. Ook het onderwerp persoonlijk leiderschap, het signaleren en omgaan met mensen met verward gedrag en patiënten met een licht verstandelijke beperking waren onderwerp van gesprek.

Toekomst
Rond de klok van half vijf werd het symposium afgesloten met een informele borrel. En plannen gemaakt voor volgend jaar. Elze Bent: ‘Het heeft zoveel energie en enthousiasme gebracht, dat we dit concept graag samen willen doorontwikkelen.’ Jan-Willem Dannenberg vult ambitieus aan: ‘Het symposium in deze vorm staat goed in de steigers. Misschien gaan we het volgend jaar nog grootser neerzetten.’


Fotografie: Bart Kamps

Terug...