Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Organisatie > Nieuws > Prinses Máxima Centrum en Deventer Ziekenhuis samen klaar voor kinderoncologische zorg
Hier leest u al het nieuws van het Deventer Ziekenhuis Nieuws Nieuws

Prinses Máxima Centrum en Deventer Ziekenhuis samen klaar voor kinderoncologische zorg

Dinsdag 05 juni 2018

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief
Sommige gegevens kunnen daarom verouderd zijn

​Dinsdag 5 juni is het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie (PMC) in Utrecht officieel door naamgever Koningin Maxima geopend. Met de komst van het PMC komt er één nationaal centrum in Nederland waar kinderoncologische zorg gebundeld is onder één dak. In de regio zijn zogenaamde shared care centra die met het PMC samenwerken. Het Deventer Ziekenhuis is er daar één van.

Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen kanker. Een op de vier kinderen met kanker overlijdt. Het is de meestvoorkomende doodsoorzaak door ziekte op kinderleeftijd. Om het sterftecijfer omlaag te krijgen, namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum, het PMC. Het uitgangspunt van het PMC is: centraal wat centraal moet, lokaal wat lokaal kan. Kinderen uit het gehele land zullen voortaan bij (verdenking op) een oncologische aandoening verwezen worden naar het PMC, waar kinderoncologische specialisten de diagnose stellen, de behandeling bepalen en inzetten. Het Deventer Ziekenhuis is daarnaast één van de vijftien shared care centra in Nederland. In deze centra zullen de minder complexe aspecten van de behandeling, zoals bepaalde onderdelen van de chemotherapie, transfusies en behandeling van koorts in neutropenie plaatsvinden, onder regie van het PMC.

We zijn er klaar voor
De afgelopen jaren heeft de Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd alle shared care centra bezocht. Met het onderzoek bekeek de inspectie ook of het Deventer Ziekenhuis voldoet aan de vereisten voor goede zorg van kinderen met kanker en of de samenwerking voldoet. De inspectie concludeerde dat het PMC en het Deventer Ziekenhuis als shared care centrum samen klaar zijn voor goede kinderoncologische zorg. Klaar voor een intensieve samenwerking om goede kinderoncologische zorg aan te kunnen bieden aan kinderen en hun ouders in het zorggebied van het Deventer Ziekenhuis. Voor die zorg staat een team mensen klaar. Kinderartsen zijn Jenneke Homan en Wouter Quak. Kinderconologie consulenten zijn: Helene Groot Koerkamp, Marloes Wevers en Roel Visser. Fysiotherapeut Emiel de Groot en psychologen Yvette Krol en Bregje Houtzager zijn eveneens oproepbaar.

Kinderarts Jenneke Homan legt in deze video uit wat we als shared care centrum voor kinderen met kanker doen.

Terug...