Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Organisatie > Nieuws > Nieuwe methode voorkomt onnodige darmingrepen
Hier leest u al het nieuws van het Deventer Ziekenhuis Nieuws Nieuws

Nieuwe methode voorkomt onnodige darmingrepen

Vrijdag 23 februari 2018

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief
Sommige gegevens kunnen daarom verouderd zijn
Bepaalde darmkankeroperaties zijn niet meer nodig dankzij een nieuwe rekenmethode. Dat blijkt uit onderzoek van dertien Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Deventer Ziekenhuis. 

Het nieuwe model voorspelt wie baat heeft bij een aanvullende operatie als darmkanker in een vroeg stadium na een kijkoperatie is vastgesteld. Tot op heden was het na verwijdering van het tumorweefsel lastig te bepalen wie er (kans op) uitzaaingen naar de lymfeklieren heeft. Om het zekere voor het onzekere te nemen, krijgt zo'n 65% van de patienten nog een operatie. Daarbij wordt pas achteraf duidelijk of dat daardwerkelijk nodig was.
 
De nieuwe rekenmethode - onderzoeksresultaat van dertien samenwerkende ziekenhuizen, mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting – helpt bepalen wie werkelijk baat heeft bij zo’n aanvullende ingreep. MDL-artsen kunnen hiermee het aantal patienten dat ze opereren met de helft terugbrengen. De onderzoekers hebben gekeken welke tumorkenmerken gebruikt kunnen worden om de aanwezigheid van lymfeklieruitzaaingen bij patiënten met darmkanker in een vroeg stadium te voorspellen. Daarmee kan beter voorspeld worden wie een operatie nodig heeft, en voor wie het endoscopisch verwijderen van de tumor voldoende is.
 
Voor het onderzoek heeft ook het Deventer Ziekenhuis stukjes weefsel van vroege kanker in darmpoliepen met een gesteelde vorm, ingeleverd voor onderzoek. Daarmee is uitgezocht welke weefselkenmerken wijzen op lymfklieruitzaaiingen. De nieuwe methode is van groot belang. Door het Bevolkingsonderzoek worden meer mensen gezien met een vroeg stadium van darmkanker. Om onnodig opereren en hoge zorgkosten te vermijden, is de nieuwe methode van belang.
Terug...