Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Organisatie > Nieuws > Ouders geven ziekenhuis Neo-keurmerk
Hier leest u al het nieuws van het Deventer Ziekenhuis Nieuws Nieuws

Ouders geven ziekenhuis Neo-keurmerk

Donderdag 01 maart 2018

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief
Sommige gegevens kunnen daarom verouderd zijn

​Het Deventer Ziekenhuis heeft het Neo-keurmerk in de wacht gesleept, een kwaliteitserkenning voor goede zorg aan te vroeg en te klein geborenen.

neo keurmerk marina.jpg

Het Neo-keurmerk (Kangoeroe) is een initiatief van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC). Deze instelling heeft de afdeling Neonatologie van het Deventer Ziekenhuis kritisch tegen het licht gehouden. 'Je moet je zaken gewoon heel goed op orde hebben', aldus kinderarts-neonatoloog Carin Dassel. 'Het gaat naast veiligheid en zorgkwaliteit vooral om het maximaal betrekken van het gehele gezin bij de zorg. Vergeet niet dat prematuren eigenlijk nog in de baarmoeder zouden moeten zitten. Daarom moet je heel veel aandacht hebben voor voldoende hechting tussen ouders en kind. Dat begint meteen na de geboorte. Als het medisch kan, moet de baby bijvoorbeeld zo snel mogelijk bij de moeder kunnen liggen.'

300 opnames
In Nederland komt bij zo’n 1 op de 50 zwangerschappen een vroeggeboorte voor (geboorte voor 37 weken zwangerschap). Bij deze kinderen kan de ontwikkeling van organen verstoord raken of kunnen kinderen vatbaar (der) zijn voor infecties. Er zijn op de afdeling neonatologie jaarlijks ongeveer 300 opnames waarvan ongeveer de helft prematuur geboren kinderen.

Baarmoeder benaderen
Omdat de hersenen nog onvoldoende ontwikkeld zijn, moeten prikkels van buitenaf tot een minimum worden gereduceerd om stress te voorkomen. 'Daarom creëren we in de couveuse een omgeving die de baarmoeder benadert', aldus Carin Dassel. 'Bijvoorbeeld door een cover over de couveuse heen te leggen die licht en geluid dempt. Het buidelen waarbij de baby minstens 45 minuten achtereen op de ontblote borst van de ouder ligt, neemt een steeds grotere plaats in. We merken meestal direct dat het kind er rustig van wordt. Belangrijk is steeds oog te hebben voor de persoonlijke situatie. Ieder gezin is weer anders. Bovendien hebben ouders en kind ook ná een opname ook nog aandacht en zorg nodig. Die proberen we samen met andere zorgpartners zo goed mogelijk te leveren.'

Van ouders
Het Deventer Ziekenhuis is erg blij met de erkenning van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. 'Het keurmerk komt juist van ouders zelf, en als zij aangeven dat we de zorg voor hun baby’s op orde hebben, doet die erkenning heel veel goed', aldus Dassel. Bij het ontwikkelen van het Neo-keurmerk werkt de VOC samen met de stichting Kind en Ziekenhuis, die al jaren Smileys uitdeelt voor kindvriendelijke ziekenhuizen.

Rijke historie

Bij de uitreiking van het keurmerk wees Martin de Kleine van de VOC op de rijke historie van het Deventer Ziekenhuis en de geboden kinderzorg. 'In 1978 moest het anders en het Deventer Ziekenhuis was eigenlijk het voorbeeld van hoe verlos- en kindergeneeskunde georganiseerd moest worden.' Volgens De Kleine draait het om vertrouwen, en dat biedt dit ziekenhuis. Voorzitter raad van bestuur van het Deventer Ziekenhuis Gita Gallé prees de inspanningen van de medewerkers om het keurmerk binnen te halen. Immers, al sinds 2013 is er door de afdeling aan gewerkt om deze erkenning te verwerven.

neo martine.PNG

We hebben de erkenning ook vastgelegd in een videoverslag,

Terug...