Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Organisatie > Nieuws > Leken verslaan dokters
Hier leest u al het nieuws van het Deventer Ziekenhuis Nieuws Nieuws

Leken verslaan dokters

Woensdag 24 januari 2018

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief
Sommige gegevens kunnen daarom verouderd zijn

Onder flinke publieke belangstelling werd vanmiddag in het Deventer Ziekenhuis de competitie ‘Dokters tegen internet’ gespeeld. De leken die gebruik mochten maken van internet versloegen de doktoren met 1-0. De wedstrijd stond in het teken van de week van de eHealth.

Het ‘leken’ team bestond uit wethouder zorg van de gemeente Deventer Jan Jaap Kolkman, voorzitter van de patiëntenraad Els Heldeweg en lid van de raad van bestuur van het Deventer Ziekenhuis, Eric Kroon. Ze namen het onder de bezielende leiding van SEH-arts Michiel Tebbes op tegen ziekenhuisarts Wiebren Hasselaar, klinisch geriater Marieke Zeeman en de Deventer huisarts Marco Boerma.
20180124_140839.jpg

1-0 voor de leken

De twee teams moesten het in de eerste casus doen met summiere informatie van Annemiek die tien jaar geleden voor het eerst bij de huisarts kwam met vermoeidheidsklachten, last had van handen en benen, maar het was geen erfelijke aandoening. Koptelefoons op en vragen maar…. De bezoekers deden volop mee. De doktoren hielden het na doorvragen op ‘reuma’. De leken kwamen tot ‘we hopen het niet, maar we denken MS’. Ze bleken het wel bij het rechte eind te hebben. 1-0. Verzachtende omstandigheid voor de doktoren: de eerste diagnose destijds was ook reuma.

Knuffel

Tweede casus was een mevrouw die voor het eerst klachten kreeg toen ze tien was. Vermoeidheid, hoofdpijn en pijn in de rechter onderbuik. Na doorvragen kwamen beide partijen tot ‘ziekte van Crohn’. Het was close, maar niet exact genoeg: colitis. Derde patiënt was een kind: Taeke. Geen info vooraf voor de teams en vragen maar. Last van zijn keel, beetje benauwd en hoesten, geen problemen met honden en katten, geen hartklachten of dorst…. Ga er maar aanstaan. De teams kregen een tip. Taeke had zijn knuffel, een eland meegenomen. Beide teams kwamen niet tot wat Taeke echt had: een huisstofmijt allergie.

20180124_144107.jpg
Gevallen

Laatste kandidaat was Ineke. Ze kwam spontaan vanuit het publiek. Ze was op jonge leeftijd zo maar gevallen. Geen breuken, wel zenuwuitval. Geen last van spraakproblemen en wel pijn. Voor de val had ze geen problemen, medicijnen helpen, maar ze blijft last houden van tintelingen. Ook hier kwamen de teams in de buurt van een goede diagnose (leken: 'tumor in het ruggenmerg?’), maar bleek het uiteindelijk caudalaesie, een beschadiging van de zenuwen. Omdat er dus in de laatste vragen geen punten meer werden gescoord, wonnen de leken met 1-0.

Conclusie

Mooi was om te zien hoe het publiek, waaronder diverse jonge artsen/studenten, meededen met het stellen van een diagnose. Goed ook om te zien hoe lastig het zelfs voor professionals is om alleen op basis van ja/nee antwoorden een diagnose te moeten stellen. Conclusie was ook dat het een geslaagd evenement was waar onder meer Stentor, TV Oost en DRTV voor naar het ziekenhuis waren gekomen. Voor herhaling vatbaar. Dokters zullen sowieso uit zijn op revanche.

Klik hier voor een filmpje over Dokters versus Internet.Terug...