Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Organisatie > Nieuws > Digitaal magazine over oncologische zorg in het Oosten
Hier leest u al het nieuws van het Deventer Ziekenhuis Nieuws Nieuws

Digitaal magazine over oncologische zorg in het Oosten

Maandag 05 februari 2018

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief
Sommige gegevens kunnen daarom verouderd zijn

Deventer Ziekenhuis, MST en ZGT werken intensief samen in de zorg voor patiënten met kanker. In het kader van Wereldkankerdag lanceren de drie ziekenhuizen een gezamenlijk digitaal magazine over de oncologiezorg in de regio Twente/Salland. In dit magazine leest u over deze samenwerking, de specifieke specialismen van de drie ziekenhuizen en hoe mensen met kanker en hun naasten gebaat zijn bij hoogwaardige zorg dichtbij.

De verwachting is dat het aantal patiënten met kanker elk jaar met twee procent toeneemt. Tegelijkertijd wordt kanker steeds vaker een chronische ziekte waaraan je niet of minder snel overlijdt. Vooral oudere patiënten hebben naast kanker ook vaak andere aandoeningen zoals diabetes, COPD, etc. Het gevolg hiervan is dat ziekenhuizen steeds meer gespecialiseerde oncologische vragen krijgen. Tevens stellen beroeps- en overheidsnormen dat zorginstellingen niet alles meer kunnen en mogen doen met als gevolg dat het zorgaanbod van ziekenhuizen krimpt. De verwachting is ook dat er in de nabije toekomst in Nederland tien tot vijftien centra overblijven waar hoogwaardige oncologische zorg (kankerbehandelingen) wordt aangeboden. Het Deventer Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente willen samen één van die gespecialiseerde (netwerk)centra vormen.

rots cover.PNG


Centrum

Bas Leerink, voorzitter raad van bestuur MST zegt in het digitale magazine: ‘Met deze voorgenomen samenwerking nemen we een voorschot op de toekomst. Samen kunnen we oncologische zorg voor de regio behouden en voorkomen dat bewoners uren moeten reizen om in grote gespecialiseerde centra te komen. We zijn straks als regio zelf zo’n centrum.’ In het samenwerkingsverband gaat MST zich richten op HPB ingrepen (lever-, alvleesklier-, galblaaskanker). Het Deventer Ziekenhuis concentreert zich op endeldarmkanker en ZGT heeft slokdarm- en maagkanker als speerpunt. Maar ook voor de overige tumortypes worden in de voorgenomen samenwerking locatiekeuzes gemaakt daar waar nodig. Heel weinig voorkomende kankersoorten zullen worden doorverwezen naar academische ziekenhuizen of het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AvL), zoals dit nu ook al gebeurt, maar voor veel behandelingen kan de patiënt dus dichtbij hoogwaardige zorg krijgen door specialisatie.

Expertise

Gita Gallé, voorzitter raad van bestuur Deventer Ziekenhuis zegt in het magazine: ‘De drie ziekenhuizen gaan samen een onderzoekstraject opzetten waarin de principes van Value Based HealthCare worden toegepast. De kern ervan is dat zo de beste behandelingsresultaten voor het individu tegen de laagst mogelijke kosten bereikt kunnen worden. Binnen de regio is al veel expertise beschikbaar rondom de principes van Value Based HealthCare. Die gaan we verder ontwikkelen.’

Lees in dit magazine hoe de samenwerking wordt vormgegeven, hoe patiënten de zorg nu al ervaren en wat de ambities van de ziekenhuizen gemeenschappelijk is.

Terug...