Menu
Behandelingen

Voorbereiding op een gynaecologische operatie

Wanneer u of een naaste binnenkort een gynaecologische operatie ondergaat, kunt u met veel vragen zitten. Bijvoorbeeld over hoe u zich goed voorbereid. Daarom leggen we u uit wat u kunt verwachten en hoe zich het beste voorbereid op de operatie.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat is een goede voorbereiding op een gynaecologische operatie?

Een gladde en schone huid voor de operatie is belangrijk voor een goede wondgenezing. Daarom scheert de verpleegkundige het operatiegebied. Zo nodig krijgt u een klysma voor het ledigen van de dikke darm. Voor sommige operaties is uitgebreide darmreiniging noodzakelijk. Daarvoor wordt u dan enkele dagen eerder opgenomen.

Als u een gebitsprothese hebt en/of u gebruikt contactlenzen, dan doet u die uit voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht. Nagellak en make-up moeten verwijderd zijn. Sieraden mag u niet dragen tijdens de operatie. Deze kunt u beter thuis laten. Op de dag van de operatie geeft de verpleegkundige u een injectie om trombose te voorkomen. Na de operatie krijgt u deze injecties iedere dag totdat u weer naar huis gaat.

Verdoving

De anesthesioloog bespreekt met u hoe u verdoofd wordt, bijvoorbeeld met een ruggenprik of algehele narcose. U mag vanaf 24.00 uur 's nachts vóór de operatie niet meer eten en drinken. Een lege maag vermindert de kans op overgeven en verslikken als u narcose krijgt toegediend. Denkt u moeilijk te kunnen slapen, vraag dan aan de verpleegkundige of de anesthesioloog een slaapmiddel. Vlak voordat u naar de operatieafdeling gaat, krijgt u een operatiejasje aan. Ter voorbereiding op de verdoving geeft de verpleegkundige u soms een tablet met een kalmerende werking. Daarvan kunt u een slaperig gevoel en een droge mond krijgen.

Risico's en bijwerkingen

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden die in ernst verschillen. Soms zijn ze klein en hinderlijk zoals een blaasontsteking of een ontsteking van een ader waar een infuus in zit. Ook longontstekingen, wondinfecties en littekenbreuken kunnen voorkomen, maar zijn gelukkig zeldzaam. Daarnaast zijn er meer specifiek operatiegebonden complicaties mogelijk. Daarover kan de arts u inlichten.

Nazorg

Na de operatie verblijft u tijdelijk op de uitslaapkamer. De verpleegkundige belt uw contactpersoon als u weer terug bent op uw 'eigen' afdeling. Voor sommige operaties krijgt u op de operatiekamer een katheter ingebracht in de urineblaas. Deze wordt meestal de volgende dag verwijderd. Afhankelijk van de soort operatie en de pijnmedicatie, blijft de katheter soms langer zitten.

Na de operatie is het belangrijk dat alle organen weer zo snel mogelijk normaal functioneren. Regelmatig diep doorzuchten en hoesten is belangrijk om een longontsteking te voorkomen. Beweging is hierbij erg belangrijk.

Downloads