Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Verzakking endeldarm – operatie (rectopexie)

Verzakking endeldarm – operatie (rectopexie)

​Binnenkort ondergaat u een operatie in verband met een verzakking van de endeldarm. Hier leest u meer over de aandoening, de operatie en het herstel.

Wat is een verzakking van de endeldarm?
Er zijn verschillende soorten verzakkingen en ze kunnen meer of minder 'ernstig' zijn:

 • Een rectokèle; een afwijking aan de endeldarm (het rectum) die alleen bij vrouwen voorkomt. De endeldarm puilt naar voren uit in de vagina. Dit veroorzaakt ernstige verstopping.
 • Een rectumprolaps; de endeldarm puilt door de anus naar buiten. U voelt een duidelijke zwelling. Dit kan verstopping veroorzaken.
 • Een intussusceptie: bij deze verzakking schuift een deel van de endeldarm omlaag in de endeldarm.
 • De endeldarm, de blaas, de urineleider en de baarmoeder kunnen ieder afzonderlijk of in combinatie met elkaar verzakken.

Hoe kan de endeldarm verzakken?
Wanneer de spieren en het ondersteunende weefsel beschadigd zijn of verslappen, kan de endeldarm geleidelijk naar beneden zakken. Soms sluiten de openingen (blaas, anus) niet meer goed af en ontstaat incontinentie. De oorzaak van de verzakking kan zijn:

 • Van nature zwakkere spieren.
 • Zware of snel op-elkaar-volgende bevallingen. Het (steun)weefsel kan hierdoor sterk uitrekken en zelfs inscheuren.
 • Veroudering. Als gevolg van veroudering neemt de elasticiteit en spierkracht van de steunweefsels af. De verminderde aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen tijdens de overgang kan ook een rol spelen, omdat de weefsels dan wat dunner en zwakker worden.
 • Een (veel) te hoog lichaamsgewicht.
 • De gewoonte om hard te persen bij de stoelgang.
 • Chronische hevige hoestaanvallen.

Klachten
De belangrijkste klachten kunnen zijn moeizame ontlasting. Gevoel van een blokkade tijdens de ontlasting. Een balgevoel rondom de anus en/of vagina. De noodzaak om met behulp van de vingers, de ontlasting kwijt te kunnen. De endeldarm komt in zijn geheel via de anus naar buiten of verlies van ontlasting.

Voorgestelde behandeling
Een uitwendige verzakking van de endeldarm wordt operatief behandeld met een kijkoperatie (laparoscopie) via de buik. Een kunststofmat wordt bevestigd zodat de endeldarm wordt verstevigd. Soms is het niet mogelijk om deze operatie via een kijkoperatie uit te voeren. Als dat bij u het geval is, zal de specialist dit met u bespreken. De operatie zal dan via een snede in de buik uitgevoerd worden.

Risico’s en complicaties
Zoals bij elke operatie is er een kans op complicaties, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose, longontsteking en darmletsel. Deze komen zelden voor. Het kan zijn dat de operatie niet alle klachten van de verzakking wegneemt. Dit bespreekt de specialist met u. De meest voorkomende klachten na de operatie zijn: verstopping, rugpijn en buikpijn. Deze klachten zijn tijdelijk en meestal met laxeermiddelen en/of pijnstillers goed te controleren. Het is geen reden tot ongerustheid. Bespreek deze klachten wel tijdens de controleafspraak. 

Voorbereiding

Preoperatieve screening
Vóór de operatie onderzoekt de anesthesioloog u. Dat is een medisch specialist, die verantwoordelijk is voor de narcose en/of verdoving  tijdens de operatie en de pijnbestrijding erna. De anesthesioloog en zijn of haar anesthesiemedewerker spreken de anesthesie met u door en verrichten zo nodig aanvullend onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, bespreekt de anesthesioloog welke medicijnen u mag blijven gebruiken en met welke u moet stoppen. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek een actuele medicijnlijst bij zich hebt. Voor alle operaties waarbij anesthesie gegeven wordt, moet u nuchter zijn. De anesthesioloog vertelt u vanaf welk tijdstip u niet meer mag eten en drinken. Bent u allergisch voor jodium of pleisters of gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Stel uw specialist hiervan op de hoogte.
 
Meenemen
Wilt u de volgende spullen meenemen naar het ziekenhuis:

 • Uw patiëntenpas.
 • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt, verkrijgbaar bij uw apotheek. Houd het bij u omdat er in het ziekenhuis meerdere keren om gevraagd wordt.
 • Toiletartikelen, ochtendjas, pantoffels en pyjama.

Laat waardevolle spullen en sieraden thuis.

Melden
De verpleegkundige belt u de dag voor de operatie, 's middags. Ontvangt u de boodschap op uw voicemail, luister die dan helemaal af. Meldt u zich op de dag en tijdstip die met u zijn afgesproken naar de afdeling.
 
Voor de operatie
De verpleegkundige ontvangt u en maakt u wegwijs op de afdeling. U krijgt een operatiejasje om aan te trekken. Daarna gaat u naar de operatieafdeling.

Operatie
De specialist zal de operatie kort met u bespreken. De anesthesioloog dient bij u de verdoving toe, zoals afgesproken is tijdens de preoperatieve screening. Als u slaapt krijgt u antibiotica via het infuus en wordt een blaaskatheter ingebracht. De operatie wordt uitgevoerd via een viertal kleine sneetjes. Op deze tekening ziet u hoe de operatie bij een vrouw wordt uitgevoerd.
rextopectie.jpgBron: Welland

Met een kijkoperatie (laparoscoop) wordt de endeldarm verstevigd. Dat gebeurt met een kunststof matje, een kunststof materiaal dat veilig is en door het lichaam wordt geaccepteerd. Deze zal geplaatst worden tussen de achterwand van uw vagina en de voorwand van uw endeldarm. Het matje wordt bevestigd aan de endeldarm en aan het heiligbeen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de endeldarm niet meer kan verzakken. De top van uw vagina wordt eveneens vastgemaakt aan het matje. Bij een man wordt het matje alleen aan de endeldarm en het heiligbeen vastgemaakt.

Duur
De operatie zal 2 tot 3 uur duren.
 
Na de operatie
Meteen na de operatie gaat u voor observatie naar de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. U hebt een viertal kleine wondjes op uw buik, dat kunnen er meer zijn als de ingreep bij u niet via een kijkoperatie uitgevoerd kon worden. Op de verpleegafdeling krijgt u in eerste instantie vocht via een infuus. U mag na de operatie direct eten en drinken. Zodra u zelf weer voldoende eet en drinkt, zal het infuus worden verwijderd. U mag zelf douchen, naar het toilet, lopen enzovoort. U krijgt een laxeermiddel voorgeschreven om verstopping te voorkomen. De blaaskatheter wordt verwijderd zodra u weer voldoende mobiel bent en zelf naar het toilet kunt. Na 3 dagen bent u voldoende hersteld en mag u naar huis.

Leefregels

 • U krijgt een recept mee voor laxeermiddelen en eventueel voor pijnstilling.
 • Eet vezelrijke voeding. Drink dagelijks 2 liter om de ontlasting soepel te houden.
 • Ga naar het toilet wanneer u aandrang voelt. Hou het toiletbezoek kort!
 • U kunt uw dagelijkse activiteiten oppakken, luister naar uw lichaam wat wel en niet kan.
 • Vermijd sporten en zwaar tillen tot aan het eerste controlebezoek.

Controle op de polikliniek
U krijgt een afspraak mee voor controle 2 tot 3 weken na de operatie.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt in de periode voor uw eerste controle op de polikliniek, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Buiten kantooruren belt u de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

 • koorts hoger dan 38,5 graden Celsius;
 • infectie van de wond;
 • nabloeding;
 • hevige (buik)pijn en misselijkheid;
 • als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen nog vragen, stel ze dan gerust aan uw behandelend arts of de verpleegkundige. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/heelkunde.

Context menu