Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Verstuikte enkelbehandeling

Verstuikte enkelbehandeling

U bent op de Spoedpost Deventer geweest met een verstuikte enkel. Hier leest u wat u zelf kunt doen aan een voorspoedig herstel.

Wat is een verstuikte enkel?
De enkel dankt zijn stevigheid aan meerdere enkelbanden. Op het moment dat u door uw enkel gaat, wordt er een te grote kracht op deze banden uitgeoefend. Hierdoor worden zij sterk overrekt. Deze overrekking wordt verstuiking genoemd. Soms scheurt een band daarbij gedeeltelijk in.

Opmerking
Een verstuikte enkel gaat vaak gepaard met een bloeduitstorting. Deze zal zich gaan verspreiden over de rest van uw voet. Uw voet kan daarom na een paar dagen blauw worden. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over.

Behandeling
Afhankelijk van de zwelling volgt onderstaande behandeling:

Niet gezwollen enkel
Is uw enkel niet gezwollen dan krijgt u een elastisch zwachtel. De zwachtel zorgt ervoor dat uw enkel steun krijgt bij het lopen en heeft als doel een zwelling tegen te gaan. U mag met zwachtel gewoon lopen. Uw voet kunt u alleen wassen als u daarna zelf uw enkel opnieuw kunt zwachtelen.

Gezwollen enkel
Bij een gezwollen enkel krijgt u een zwachtel en volgt u onderstaande instructies op:

 • Houd de eerste 10 dagen rust en loop niet meer dan strikt noodzakelijk. Maak daarbij gebruik van krukken. Uw enkel heeft rust nodig om pijn en de zwelling alsnog zoveel mogelijk tegen te gaan.
   
 • Leg uw been de eerste 5 dagen hoog en dan zo, dat de knie hoger ligt dan de heup en de enkel weer hoger dan de knie. In bed kunt u een kussen onder het voeteneinde van de matras leggen.
   
 • Bij het zitten kunt u uw been op een voetenbankje met een kussen leggen.
   
 • Uw voet kunt u alleen wassen als u zelf uw enkel opnieuw kunt zwachtelen. Ook kunt u iemand vragen dit voor u te doen.

De zwachtel legt u aan volgens onderstaande tekening:

enkel20A.jpg

enkel20B.jpg

Doe minimaal 3x per dag onderstaande oefeningen. Hierdoor neemt de zwelling sneller af en voorkomt u het stijf worden van het enkelgewricht. De oefening gaat als volgt: trek uw tenen richting uw neus en beweeg daarna de tenen naar beneden. Doe dit ongeveer 10x achter elkaar.

om00948-2.png
Nabehandeling
U hebt persoonlijk advies gekregen van de arts die u behandeld heeft. Niet iedereen hoeft met een brace nabehandeld te worden. Komt u hiervoor wel in aanmerking, dan hebt u een formulier meegekregen met het telefoonnummer dat u belt voor een afspraak. Bij hoge uitzondering wordt nog tape gegeven. Een nabehandeling van beide methodes is pas mogelijk als de zwelling volledig is afgenomen.

Bezoek aan de Gipskamer

 • Neem een paar dunne sokken en stevige schoenen mee. De brace loopt tot ongeveer 15 cm boven de enkel.
 • Met brace kunt u weer lopen zonder krukken. U draagt hem 2 tot 4 weken continue afhankelijk van de klachten die u heeft bij uw eerste bezoek aan de Gipskamer. Daarna wordt het afgebouwd.
 • Neem iemand mee voor vervoer.
 • Neem uw patiëntenpas mee.

Krukken
U hebt krukken geleend. Lees de informatie over het gebruik en afstellen ervan goed door.

Klachten
Hebt u thuis aanhoudende pijnklachten en u hoeft niet terug te komen voor controle, neem dan eerst contact op met de huisarts. De huisarts beoordeelt of u verdere specialistische behandeling nodig hebt.

Sporten
Sport u veel, vraag dan aan uw behandelend arts wanneer u deze weer mag uitoefenen. Hoeft u niet op de polikliniek terug te komen dan kunt u de huisarts hierover advies vragen.

Vragen?
Bent u eenmaal thuis en hebt u nog vragen na het lezen van deze folder dan kunt u bellen met de Spoed Eisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

Context menu