Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Spoelen van de vagina met natriumbicarbonaat

Spoelen van de vagina met natriumbicarbonaat

U ondergaat op dit moment een vruchtbaarheidsbehandeling op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde van het Deventer Ziekenhuis. Afwijkingen in het slijm van de baarmoedermond kunnen een verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Bij een aantal afwijkingen wordt de kans op zwangerschap groter wanneer u voordat u gemeenschap hebt (en het sperma tijdens het vrijen in de vagina binnendringt) de vagina spoelt met een natriumbicarbonaat. In deze folder staat een instructie over het gebruik van natriumcarbonaat.

Wat is natriumbicarbonaat?
Natriumbicarbonaat is een soort zeep die 3 dingen doet:

  1. De vagina wordt schoner en de zaadcellen kunnen gemakkelijker in de baarmoeder binnendringen.
  2. Van nature is de vagina zuur. Dit is een nuttige eigenschap. Hierdoor ontstaat een goede afweer tegen allerlei schadelijke bacteriën. Zaadcellen kunnen echter niet tegen de zuurheid. Zij worden daardoor onbeweeglijk. Door nu met natriumbicarbonaat de vagina minder zuur te maken kunnen zaadcellen langer overleven.
  3. In de baarmoederhals wordt slijm gevormd dat naar buiten komt in de vagina. Tijdens de vruchtbare dagen van de cyclus is de slijmproductie het grootst. Hoe meer slijm er is en hoe wateriger het slijm is, des te groter is de kans voor zaadcellen om vanuit de vagina in het slijm over te gaan en zo de baarmoeder binnen te dringen op weg naar de eileiders. Door het spoelen wordt het slijm extra waterig en daardoor gemakkelijker toegankelijk voor zaadcellen.

Recept natriumcarbonaat / gebruik spoelfles
U krijgt een recept voorgeschreven voor natriumbicarbonaatpoeders van 7.5 gram per stuk. U kunt het afhalen bij uw eigen apotheek. U dient ook een spoelfles aan te schaffen (zogenaamde Dagra-irrigator). Deze is ook verkrijgbaar bij de apotheek.


Wanneer spoelen?

  • 1 uur voordat u gemeenschap hebt in de vruchtbare periode

Hoe spoelen?
U doet een halve liter lauw water in een kan en lost daar een poeder in op door te roeren. Daarna vult u de spoelfles. Daar gaat ongeveer 200 ml in. Nadat de spoelcanule op de fles is geschroefd, wordt de canule hoog in de vagina gebracht en de (plastic) fles langzaam leeg geknepen. Als de fles geleegd is, moet u blijven knijpen en de fles zo verwijderen. Hierna herhaalt u het spoelen nogmaals met de resterende vloeistof uit de kan. Het spoelen kan bijvoorbeeld zittend op het toilet gebeuren of staand onder de douche. Soms blijft er wat spoelvloeistof in de schede achter. Dit is te verwijderen door staande te persen.


Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de verpleegkundige Voortplantingsgeneeskunde, tel. (0570) 53 51 02 of via de mail voortplantingsgeneeskunde@dz.nl

Context menu