Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Spataderen - Laser (EVLT)

Spataderen - Laser (EVLT) methode

Als u binnenkort naar ons ziekenhuis komt voor het behandelen van spataderen met de EVLT-methode, leest u hier meer over deze behandeling.

Melden
Er zijn 2 mogelijkheden waar u zich kunt melden op de afgesproken tijd:
□   Aan de balie van de Dagbehandeling (route 150).
        De ingreep vindt plaats op de kleine operatiekamer.
□   Aan de balie van Dermatologie (route 85)

Als u allergisch bent voor verdovingsvloeistof (lidocaine), desinfecterende middelen (jodium) of pleisters moet u dit vooraf aan uw specialist kenbaar maken. Ook is het belangrijk als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dit vooraf te vermelden.
 
Voorbereiding

  • Neem uw patiëntenpas mee.
  • Draag makkelijk zittende kleding, dit in verband met de kous die u na afloop van de behandeling om krijgt.
  • Het is belangrijk dat u geen cremes of bodylotion gebruikt op de dag van de behandeling. De behandelend specialist kan dan de spataderen anders niet goed aftekenen op uw been. 

De behandeling
De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Echter in specifieke gevallen kan een ruggenprik geadviseerd worden. Dit wordt altijd van te voren met u besproken. 
 
EVLT is Endo Veneuze Laser Therapie. Bij deze behandeling brengt de arts de spatader met een echoapparaat in beeld. Iets boven de knie wordt een klein sneetje gemaakt. Vervolgens schuift de arts een draad in de spatader. De plaats van het draad is te zien op het beeldscherm. Daarna wordt er een verdovend isolatielaagje rond de ader aangebracht met prikjes. Hierdoor is de behandeling vrijwel pijnloos en wordt schade aan het weefsel rond de ader voorkomen. Als het draad wordt geactiveerd, geeft deze warmte af waardoor de ader dichtbrandt. Hierna krijgt u een kous om het been, tot in de lies, of tot de kuit als een vat in/onder de knieholte behandeld wordt.
 
Na de behandeling
Na de behandeling gaat u terug naar huis. Wij raden u aan om iemand als begeleider mee te nemen. U kunt in principe na de behandeling zelf weer normaal lopen, maar zelf naar huis rijden wordt afgeraden. De volgende dag mag u de dagelijkse dingen weer oppakken.
 
Risico’s
Elke ingreep heeft een kans op complicaties. Trombose, nabloeding en wondinfectie komen weinig voor. U kunt op de plaats van behandeling een doof of tintelend gevoel hebben, dit verdwijnt na verloop van tijd (maanden). De plaats van de behandeling kan gevoelig zijn en er kan een blauwe plek ontstaan. Neem gerust een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol; maximaal 4 x 2 tabletten van 500mg per dag. In overleg met uw specialist kan ook extra pijnstilling worden voorgeschreven. Enkele dagen na de behandeling kan een trekkend gevoel optreden. Dat is normaal. Het is dan goed om te bewegen. Neem bij de volgende klachten contact op met het ziekenhuis:
 
•         Toenemende pijnklachten
•         Een te strakke kous
•         Verkleuringen van been of voet. 

Instructies voor thuis
□    Draag de witte kous gedurende ….. dagen
□    Draag de bruine kous gedurende …. dagen

•         Na 48 uur mag u weer douchen, na het douchen kous weer aantrekken
•         Er zijn wat leefregels betreft geen beperkingen.
•         Bewegen en belasten mag uitgebreid worden op geleide van de pijnklachten.
•         U mag uw werk weer hervatten.
•         Vermijd de eerste week fanatiek sporten
 
Resultaat
Na de behandeling kunnen er blauwe plekken ontstaan op het behandelde gebied.
Ook roodheid en tintelingen komen vaak voor. Deze klachten zijn van korte duur.
Na ongeveer 4 tot 6 weken ziet u het resultaat van de behandeling. Vaak is er een grote verbetering opgetreden in de vermoeidheid, jeuk en pijn in de benen. De arts bespreekt tijdens de controleafspraak met u het resultaat van de behandeling.
 
Controle
Ongeveer 4 tot 8 weken na de behandeling vindt een controle afspraak plaats. Soms wordt u gebeld door een verpleegkundige, dit gebeurt vaak enkele dagen na de behandeling.  
 
Vergoeding
Een spataderbehandeling wordt niet altijd vergoed. Het 1e bezoek wordt na verwijzing van de huisarts wel vergoed. Maar voor uw eigen risico gelden de gebruikelijke normen. De specialist vertelt u of de behandeling bij u wel/niet vergoed kan worden. Dit is afhankelijk van de bevindingen bij het 1e bezoek en onderzoek.
 
Vragen?
Hebt u vragen? Stel deze gerust aan uw behandelend specialist of aan de verpleegkundige op de Spataderpoli.
 
Bereikbaarheid
Op werkdagen van 08.00 uur – 17.00 uur, tel.: (0570) 53 50 65. Buiten kantooruren is de Spoedpost te bereiken, tel.: (0570) 53 53 00. U kunt natuurlijk altijd met uw huisarts overleggen.