Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Rotator cuff ruptuur

Rotator cuff ruptuur

Acute scheuren van de rotator cuff pezen in de schouder (bijvoorbeeld door een val) worden het liefst snel operatief hersteld, omdat de prognose bij snel herstel beter is dan bij operatie na langere tijd. Kleinere chronische scheuren behoeven geen acute behandeling. Vaak speelt veroudering en slijtage van de pezen een rol. De behandeling kan plaatsvinden met fysiotherapie. Blijven klachten aanwezig gedurende een langere periode, dan kan de pees operatief worden teruggehecht.
 
Bij grote peesscheuren is het niet altijd mogelijk het gat te dichten en de pees terug te zetten op de oorspronkelijke aanhechting. Als dit tijdens het onderzoek wordt vermoed, wordt er geen hersteloperatie ondernomen. Indien dit tijdens de operatie blijkt, dan dient u rekening te houden met een teleurstellend resultaat en een beperkt herstel. Bij een slechte kwaliteit peesweefsel bestaat bovendien de kans dat de pees na een operatie opnieuw kan scheuren. Wanneer dit gebeurt, is niet met zekerheid aan te geven. Als de pees niet terug te hechten is, zijn er soms nog andere operatieve behandelingen mogelijk. Bij sommige patiënten is de lange biceppees pijnlijk als de rotator cuff pezen gescheurd zijn. Dit kan dan met een kleine kijkoperatie verholpen worden. Bij jongere patiënten met een hele grote pees scheur die niet meer gehecht kan worden, bestaat de mogelijkheid om een spier uit de rug (latissimus dorsi spier) te verplaatsen naar de schouder om zo de functie van de gescheurde pees over te nemen.
 
Operatie
De pees of pezen van de schouder kunnen met een kijkoperatie worden terug gehecht. Dit kan door middel van 4 of 5 kleine steekgaatjes. Bij veel patiënten kan deze operatie worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Patienten worden een nachtje opgenomen en kunnen de ochtend na de operatie, na instructie van de fysiotherapeut, het ziekenhuis al weer verlaten. De schouder moet de eerste 6 weken rust krijgen in een draagdoek.
 
De revalidatie duurt  doorgaans relatief lang: 4 tot 6 maanden.

Zie ook:

Context menu