Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Peesschede klieven

Peesschede klieven - Heelkunde

Wat is een verdikking van de pees(schede)?
In uw hand zitten pezen die ervoor zorgen dat u vinger(s) kunt buigen en strekken. Om elke pees zit een beschermlaag: de peesschede. U heeft last van een verdikking in de peesschede en de pees. Daardoor kunt u uw vinger of hand niet goed bewegen.

Voorgestelde behandeling
Uw specialist stelt voor om uw peesschede te klieven. Dat houdt in dat hij een klein sneetje maakt in de lengterichting van uw peesschede. De pees krijgt daarmee weer genoeg ruimte en u kunt uw vinger(s) weer gewoon bewegen.

Risico’s
Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of een wondinfectie. Ook is kans op herhaling mogelijk, een nieuwe ingreep zal dan nodig zijn.

Hoe kunt u zich voorbereiden?
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of bent u overgevoelig voor jodium of pleisters? Meld dit van tevoren aan uw specialist of verpleegkundige. U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken.

Meenemen
Wilt u de volgende spullen meenemen naar het ziekenhuis?

  • Uw patiëntenpas.
  • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. U kunt dit overzicht krijgen bij uw eigen apotheek.

Melden
U komt op de dag en tijdstip die met u zijn afgesproken naar de balie van de Dagbehandeling in het Deventer Ziekenhuis (route 150).

Voor de operatie
Voor de operatie neemt u plaats in de wachtruimte van de Dagbehandeling. U wordt opgehaald door een verpleegkundige.

Hoe verloopt de operatie?
Deze behandeling gebeurt poliklinisch. Dat betekent dat u niet wordt opgenomen. De behandeling vindt plaats in een kleine operatiekamer. Er staat een operatietafel met ernaast een tafeltje voor uw arm. Uw specialist en verpleegkundige zijn aanwezig.
U gaat liggen op de operatietafel en legt uw hand op het armtafeltje. De verpleegkundige doet een band om uw bovenarm. Deze band wordt opgepompt zodat er geen bloed naar de hand kan lopen. De specialist heeft zo een beter zicht. De druk van de band voelt onprettig, maar doet geen pijn. De verpleegkundige desinfecteert uw hand met jodium of alcohol en legt een steriele doek over uw hand. De specialist zet een paar injecties om uw hand te verdoven. De verdoving werkt meteen. De specialist maakt een klein sneetje in de lengterichting van uw peesschede. Voor het sluiten van de wond zal de specialist controleren of u de vinger goed kunt buigen. Daarna hecht hij de wond. De verpleegkundige legt een drukverband en een mitella aan. Hij of zij haalt de band van uw bovenarm. Het bloed stroomt nu weer naar uw hand en u krijgt weer gevoel in uw arm. Dit geeft even een warm en tintelend gevoel.

Tijdsduur
De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Naar huis
U kunt meteen na de behandeling naar huis. Houd er rekening mee dat u uw hand niet meteen kunt gebruiken. Zorg er daarom voor dat iemand u naar huis brengt.

Na 2 tot 3 uur is de verdoving uitgewerkt. De wond kan dan pijn doen. De eerste paar dagen kunt u pijnklachten krijgen. U kunt een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol, nemen. Neem maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Het drukverband mag u 24 uur na de behandeling verwijderen. Als de wond nog wat bloedt, kunt u er een pleister op plakken.

Leefregels
Na 48 uur mag uw hand weer nat worden en kunt u zich weer wassen en douchen. Wacht 2 weken met het in bad gaan en zwemmen anders gaan de hechtingen losweken. De wond heeft rust nodig om te herstellen. Maak daarom geen bewegingen die druk op de wond geven en draag de eerste 2 weken geen kleding die uw arm afknelt. Houd uw hand de eerste 3 dagen op schouderhoogte. Leg uw hand op een paar kussens of draag een mitella. ’s Nachts kan de mitella af. De dag na de behandeling begint u met oefenen: 1 keer per uur (alleen overdag) een paar minuten, 3 tot 7 dagen. De oefeningen zorgen ervoor dat uw vingers, pols, elleboog en schouder soepel blijven.

  • Haal uw arm uit de mitella en buig en strek uw vingers en pols.
  • Buig en strek uw hele arm en breng uw arm langs uw hoofd omhoog.

Controle op de polikliniek
Na 10 tot 14 dagen komt u naar de polikliniek Heelkunde voor controle. U krijgt hiervoor een afspraak mee. Is de wond gehecht met niet-oplosbare hechtingen, dan verwijdert de wondverpleegkundige deze.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

  • koorts hoger dan 38,5 graden Celsius;
  • roodheid en/of zwelling van het operatiegebied;
  • toename van pijn;
  • als u de situatie niet vertrouwt.
  • Gaat de wond bloeden? Druk dan met uw vinger of duim op de wond en houd uw arm omhoog. Is het bloeden na 5 minuten nog niet gestopt, neem dan meteen contact op.

Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist of uw huisarts. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Context menu