Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Nat verband

Nat verband

Waarom een nat verband?
Om zwellingen te voorkomen of te laten afnemen heeft u een nat verband gekregen. Dit verband moet u nat houden totdat u terug komt voor controle. In deze folder leest u instructies voor een goede verzorging van een nat verband in de thuissituatie.

Verzorging

Overdag
Houd het verband goed nat, maar niet kletsnat. Dit betekent dat u het verband om de 2 uur nat moet maken. Hiervoor kunt u gewoon kraanwater gebruiken. U hoeft het verband niet te vervangen, tenzij uw behandelend arts u dat wel adviseert.

’s Nachts
Het verband moet ’s nachts ook nat gehouden worden. Het is dan voldoende om voor het slapen gaan het verband nat te maken en halverwege de nacht nog een keer. Zet eventueel de wekker.

's Morgens
’s Morgens begint u meteen weer met het nat houden van het verband. Om te voorkomen dat uw beddengoed nat wordt, kunt u een handdoek over een plastic zak gebruiken en het geheel onder het gekwetste lichaamsdeel leggen.

Let op
Wikkel geen plastic materiaal om het nat verband heen. Dit gaat broeien, waardoor de ontsteking of de zwelling verergert. Het is handig om een kussen in een plastic zak te doen voordat u het in de sloop doet.

Rust
Voor het bevorderen van een goede genezing is rust van het gekwetste lichaamsdeel van groot belang. Als het om een armletsel gaat moet u overdag een mitella dragen en ’s nachts een kussen over de arm leggen. Betreft het een beenletsel leg dan uw been, als u zit, op een krukje of stoel. ’s Nachts kunt u eventueel gebruik maken van een kussen onder het voeteneinde van uw matras.

Controle
U komt op de polikliniek terug voor controle. De verpleegkundige heeft voor u een afspraak gemaakt en aan u meegegeven.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige. Eenmaal thuis kunt u bellen met de betreffende polikliniek. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

Context menu