Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Longklachten - klinische fysiotherapie

Longklachten - klinische fysiotherapie

Als u bent opgenomen in het Deventer Ziekenhuis met longklachten komt de fysiotherapeut bij u langs, om u te begeleiden bij uw herstel.  
 
Waar helpt de fysiotherapeut u bij?
 
Hoesten
Het is mogelijk dat u last hebt van teveel slijm in de luchtwegen. De fysiotherapeut kan instructies geven en helpen bij het verwijderen van dat slijm. De fysiotherapeut doet dit door u (als dat nodig is) op de juiste manier te leren hoesten en door ademhalingstechnieken aan te dragen om de luchtwegen schoon te maken.
 
Ademhaling
In de meeste gevallen verloopt de ademhaling vanzelf op de - gezien de omstandigheden - beste manier. Ten onrechte denkt men vaak dat men verkeerd ademt. Wel kan aandacht voor de ademhaling tijdens inspanning en in rust er toe leiden dat u minder kortademigheid ervaart. De fysiotherapeut zal samen met u kijken of en hoe dit bereikt kan worden.
 
Conditie
Misschien hebt u voor uw ziekenhuisopname al gemerkt dat u langzamerhand lichamelijk minder kan doen. Het zou kunnen dat u denkt: het hoort erbij, of het is de leeftijd. Door minder beweging kan uw uithoudingsvermogen verminderd zijn. De fysiotherapeut kan u begeleiden bij het verbeteren van uw uithoudingsvermogen (conditie).
 
Wat kunt u verwachten?
Bij uw bed heeft u een formulier gekregen, waarop u het verloop van de training bijhoudt. De fysiotherapeut bouwt de training op  afhankelijk van uw mogelijkheden. Belangrijk: niet uw longen worden beter, wel uw uithoudingsvermogen! Tijdens de opname werkt u toe naar het zo zelfstandig mogelijk verrichten van inspanningen. Deze kunnen bestaan uit:

  • krachtoefeningen;
  • oefeningen voor het uithoudingsvermogen.

Ontslag
Voor u met ontslag gaat, heeft u een gesprek met uw fysiotherapeut. In dit gesprek kunt u aangeven wat u na uw ontslag wilt doen om uw conditie verder te verbeteren en welke begeleiding u daarbij wilt. De fysiotherapeut kan u advies geven. Enkele mogelijkheden zijn:

  • zelfstandig trainen (met eventueel een huiswerkoefenschema);
  • onder begeleiding trainen in een sportcentrum;
  • onder begeleiding trainen bij een fysiotherapeut in de buurt;
  • poliklinisch revalideren in het ziekenhuis.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder vragen? Stel ze dan gerust aan uw fysiotherapeut of bel, tel.: (0570) 53 50 35.

Context menu