Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Lichttherapie PUVA

Lichttherapie PUVA

Wat is lichttherapie?
Lichttherapie is een behandeling met behulp van kunstlicht. Lichttherapie heeft niets te maken met bestraling (radiotherapie). Natuurlijk zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidaandoeningen. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, het ultraviolet (UV) licht. Dit UV-licht is weer onderverdeeld in 3 soorten: UV-A, UV-B en UV-C licht. Onder normale omstandigheden heeft UV-A licht (gebruikt bij zonnebanken) weinig of geen effect op de meeste huidaandoeningen. Wel in combinatie met medicijnen die de huid gevoeliger maken voor dit licht. Dit medicijn heet psoraleen. Daarom wordt de therapie PUVA wordt genoemd (Psoralenen en UV-A). Tijdens de behandeling is altijd de assistente van de lichttherapie aanwezig.

Voorbereiding op de behandeling

  • Neem de voorgeschreven hoeveelheid tabletten 1 uur vóór de behandeling in met een beker melk of karnemelk.
  • De voorgeschreven tabletten moet u niet combineren met alcohol. Deze combinatie kan de lever beschadigen. Het is daarom beter dat u geen alcoholische dranken neemt op de dag van de behandeling. Beperk verder tijdens de gehele behandelingsduur het gebruik van alcohol.
  • Het is niet bekend of de tabletten schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht. De huidarts adviseert daarom om tijdens de behandeling en drie maanden na afloop ervan anticonceptie te gebruiken. Dit geldt voor mannen en vrouwen. [page-break]
  • Gebruikt u medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica), meld dit aan uw arts vóór de behandeling. Er zijn namelijk medicijnen die een nadelige invloed hebben op de werking van de voorgeschreven tabletten.

Waar moet u zijn?
Op de dag van de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling lichttherapie van de polikliniek Dermatologie.

Verhindering
De behandeling verloopt volgens een strikt tijdschema en bestaat uit een aantal behandelingen. Het is belangrijk dat u die zo weinig mogelijk onderbreekt. Het resultaat van de therapie vermindert anders aanzienlijk. Bent u verhinderd, bel dan tijdig om dit door te geven. Iemand anders kan dan in uw plaats worden behandeld. Het telefoonnummer staat aan het einde van deze folder.

Behandeling
De tabletten met psoralenen maken niet alleen uw huid, maar ook uw ogen gevoeliger voor UV-A licht. Meteen als u de tabletten inneemt, moet u ook een zonnebril opdoen. Smeer schilferende plekken in met een vette crème. Gebruik alleen crèmes die de huidarts voorschrijft. U krijgt een recept mee. Smeer u minimaal 3 uur voordat u naar de lichttherapie gaat niet in.

Bij de man is de huid van de geslachtsdelen gevoelig voor langdurige blootstelling aan UV-A licht. Draag ter bescherming bij belichting in dat gebied een zo klein mogelijke slip (bijvoorbeeld een tangaslip). Bij voorkeur steeds dezelfde soort slip, zodat steeds dezelfde delen van de huid bedekt zijn. De assistente van de lichttherapie geeft u een speciale UV-bril om tijdens de behandeling te dragen. Deze bril beschermt uw ogen. Om uw gezicht te beschermen moet u een helm opdoen in de cabine. De huidarts komt na 15 à 20 belichtingen kijken hoe u reageert op de behandeling. Wanneer er op een ander moment tijdens de behandeling een verandering optreedt in uw situatie, waarschuwt de assistente de huidarts.

Voorzorgsmaatregelen
Op de dag van de belichting moet u zonlicht vermijden. Dit kunt u doen door lange mouwen, lange broek en gesloten blouses/shirts te dragen. Uw gezicht, hals, nek en handen moet u insmeren met zonnebrandcrème, factor 20 of hoger. Op de dagen dat u niet belicht wordt, mag u niet verbranden.

Duur
In principe wordt u 2 keer per week belicht. Hoe lang u belicht wordt, hangt af van uw huidtype en de ernst van de aandoening. De totale behandeling neemt een paar weken tot een paar maanden in beslag, afhankelijk van het resultaat.

Bijwerkingen
Bij een PUVA-behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden: misselijkheid, jeuk, roodheid en huiduitslag. Hebt u jeuk, of is uw huid verbrand (roodheid en/of blaren), waarschuw dan de assistente. Jarenlange blootstelling aan zonlicht geeft een versnelde veroudering van de huid en kan ook huidkanker veroorzaken. Bij langdurige lichttherapie is dat ook mogelijk. Raadpleeg daarom uw huidarts als er ongewone plekjes op de huid voorkomen.

Controle
Na afloop van de behandeling bespreekt uw arts met u of hij u voor controle terug verwacht. Zo ja, dan maakt de assistente een afspraak met u.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de afdeling lichttherapie. Op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur, telefoon (0570) 53 50 10.  

 

Context menu