Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Lichttherapie UV-B TL-01 Handen en/of voeten

Lichttherapie UV-B TL-01 handen en/of voeten

Wat is lichttherapie?
Lichttherapie is een behandeling met behulp van kunstlicht. Lichttherapie heeft niets te maken met bestraling (radiotherapie). Natuurlijk zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, het ultraviolet (UV) licht. Dit UV-licht is weer onderverdeeld in 3 soorten: UV-A, UV-B en UV-C licht. Voor uw huidaandoening is UV-B licht de beste therapie. Tijdens de behandeling is de assistente van de lichttherapie altijd aanwezig.

Waar moet u zijn?
Op de dag van de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling lichttherapie van de polikliniek Dermatologie.

Verhindering
De behandeling verloopt volgens een strikt tijdschema en bestaat uit een aantal behandelingen. Het is belangrijk dat u die zo weinig mogelijk onderbreekt. Het resultaat van de therapie vermindert anders aanzienlijk. Bent u verhinderd, bel dan tijdig om dit door te geven. Iemand anders kan dan in uw plaats worden behandeld.

Voorbereiding op de behandeling
Gebruikt u medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica), meldt dit dan vóór de behandeling aan uw arts.

Behandeling met UV-B licht
UV-B licht veroorzaakt gemakkelijk zonnebrand. Daarom duren de eerste behandelingen korter dan de daarop volgende. Soms vindt de behandeling plaats in combinatie met medicijnen. Mocht dat bij u het geval zijn, dan geeft uw huidarts u hier meer informatie over. Smeer droge handen en of voeten in met een vette crème. Gebruik alleen crèmes die de huidarts voorschrijft. U krijgt een recept mee. Smeer u vanaf 3 uur voordat u naar de lichttherapie gaat, niet meer in. De assistente van de lichttherapie geeft u een speciale UV-bril om tijdens de behandeling te dragen. Deze bril beschermt uw ogen. De huidarts komt na 15 à 20 belichtingen kijken hoe u reageert op de behandeling. Wanneer er op een ander moment tijdens de behandeling een verandering optreedt in uw situatie, waarschuwt de assistente de huidarts.

Voorzorgsmaatregelen
Op de dag van de belichting mag u handen en voeten die belicht worden, niet aan de zon blootstellen. Als u in de zon loopt of fietst, bescherm uw handen met handschoenen en uw voeten met sokken of smeer ze in met zonnebrandcrème factor 15 of hoger.

Duur
In de eerste weken van de behandeling wordt u 2 keer per week belicht.  Het aantal keren hangt af van de ernst van de aandoening en de mate waarin u reageert op de behandeling.

Bijwerkingen
Bij een UV-B behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden: jeuk, roodheid, prikkelingen en huiduitslag. Heeft u jeuk of is uw huid verbrand (roodheid en/of blaren), waarschuw dan de assistente. Langdurige blootstelling aan zonlicht geeft een versnelde veroudering van de huid en kan ook huidkanker veroorzaken. Bij langdurige lichttherapie is dat ook mogelijk. Raadpleeg daarom uw huidarts als u ongewone plekjes op de huid ontdekt.

Controle
Na afloop van de behandeling bespreekt uw arts met u of hij u voor controle terug verwacht. Is dat het geval, dan maakt de assistente een afspraak met u.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de lichtassistente. U kunt ook bellen met de afdeling lichttherapie van de polikliniek Dermatologie, tel.: (0570) 53 50 10. Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.

Context menu