Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Instructies na een kijkoperatie van de knie - Fysiotherapie

Instructies na een kijkoperatie van de knie - Fysiotherapie

U hebt een kijkoperatie (arthroscopie) van uw knie ondergaan. Volg voor een voorspoedig herstel thuis onderstaande instructies op.

Bewegen / belasten
U mag op het geopereerde been staan. Toch raden we u aan de eerste dagen krukken te gebruiken. Daarmee ontlast u de geopereerde knie. Neem de dag van de operatie en de dag erna zoveel mogelijk rust. Voelt uw knie prettig aan, dan kunt u vanaf de tweede dag uw geopereerde been meer gaan bewegen en belasten.

  • Traplopen: maak gebruik van de leuning en één kruk. De kruk ondersteunt het geopereerde been.
  • Trap op: pak de trapleuning vast en plaats eerst het gezonde been. Ze daarna het geopereerde been en de kruk erbij.
  • Trap af: pak de trapleuning vast en plaats eerst het geopereerde been en de kruk. Zet daarna het gezonde been erbij.

Strekken knie
Voor een goed herstel is het belangrijk dat uw bovenbeenspier krachtiger wordt. Daarvoor voert u meerdere keren per dag de volgende oefening uit: Ga op een stoel zitten, strek uw knie en beweeg nu uw gestrekte been en iets omhoog. Herhaal de oefening totdat uw been moe wordt.

Buigen knie
U mag uw knie buigen, maar doe dit niet intensief. Uw knie mag geen pijn doen of dikker worden. Ga niet knielen of op uw hurken zitten.

Verband
Om uw knie hebt u een verband gekregen, een pleister direct op de wond met daarover een zwachtel en een kous. Na 3 dagen mag u de kous en zwachtel verwijderen, de pleister verwijdert de arts als u voor controle komt.

Eventuele problemen
Na de ingreep kan uw knie iets dikker en pijnlijker zijn. Leg uw been dan op een krukje of op de bank en beperk uw activiteiten. Raadplaag uw arts als de volgende symptomen zich voordoen:

  • de pijn in rust neemt toe;
  • uw knie wordt dikker ondanks de rust;
  • uw knie is rood en voelt warm aan.

Vragen?
Hebt u nog vragen, of twijfelt u of bovenstaande instructies wel geschikt zijn voor u, bespreek dit dan met uw behandelend specialist. U kunt ook contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie, telefoon: (0570) 53 50 35.

Context menu