Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagel

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor het verwijderen van een ingegroeide teennagel. In deze folder leest u meer over de gang van zaken rond deze behandeling.

Wat is een ingegroeide teennagel?
Hebt u een ingegroeide teennagel, dan is de binnen- of buitenrand van uw nagel in de huid gegroeid. Meestal komt dit voor bij de grote teen. De huid van de teen raakt hierdoor ontstoken en u kunt last krijgen van pijn en irritatie. Omdat uw teennagel doorgroeit, kan de ontsteking niet goed genezen. Waarom een nagel ingroeit, is niet bekend. Oorzaken kunnen zijn: te kleine of smalle schoenen, de nagel bij de hoekjes te kort knippen of de bouw van de teen zelf.

Voorgestelde behandeling
Uw specialist heeft voorgesteld om de ingegroeide teennagel te behandelen. Deze ingreep aan de teennagel wordt poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving op de kleine operatie kamer. De specialist knipt de nagelrand weg waardoor de nagel smaller wordt. De nagelrand en de wortel worden behandeld met een vloeistof (phenol).

Risico’s
Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of een wondinfectie. Er kan een herhaling optreden, de nagel groeit dan weer in en er zal een nieuwe ingreep nodig zijn.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

 • U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken wat u gewend bent.
 • Gebruikt u bloedverdunners of bent u allergisch voor jodium of pleisters. Wilt u dit dan vooraf melden aan de behandelend specialist of polikliniek assistente. Eventuele andere medicijnen kunt u gewoon innemen op het gebruikelijke tijdstip.
 • Na de operatie kunt u moeilijk lopen. Zorg ervoor dat er iemand met u mee gaat om u na de behandeling naar huis te brengen.
 • Zorg dat u paracetamol in huis hebt voor na de behandeling thuis.

Meenemen

 • Patiëntenpas
 • Actueel overzicht van de medicijnen. Verkrijgbaar bij uw eigen apotheek. Houd deze bij u omdat hier in het ziekenhuis meerdere keren om gevraagd wordt.
  Laat waardevolle spullen en sieraden thuis.

Melden
U komt op de dag en het tijdstip die met u afgesproken zijn naar de balie van de Dagbehandeling, route 150.

Voor de behandeling
Het is belangrijk dat u uw been na de behandeling meteen hoog legt. Neem daarom bij aankomst in het ziekenhuis alvast een rolstoel mee. U vindt deze bij de hoofdingang. Om de rolstoel mee te kunnen nemen, moet u 2 euro borg betalen. U krijgt uw geld terug als u de rolstoel na de behandeling weer inlevert.

De behandeling
De behandeling vindt plaats in de kleine operatiekamer. U gaat liggen op de operatietafel. Vanwege de hygiëne desinfecteert de verpleegkundige uw voet met alcohol. De specialist geeft u een paar injecties om de teen te verdoven. Dit kan wat gevoelig zijn. Na een paar minuten werkt de verdoving. Dan krijgt u een elastiekje om uw teen. Dat zorgt ervoor dat uw teen tijdens de behandeling niet gaat bloeden. De specialist legt een steriele doek over uw voet en haalt de zijkant van uw ingegroeide teennagel weg, waardoor de nagel smaller wordt. Om uw nagel blijvend te versmallen, stipt de specialist de basis van de nagel (de groeischijf) aan met een vloeistof (phenol). Zo kan de nagel niet meer aangroeien. Deze vloeistof moet 3 minuten intrekken. De verpleegkundige verbindt uw teen met een niet klevend gaasje en een drukverband. Vervolgens wordt het elastiekje verwijderd en krijgt u een verband om uw voet en een plastic hoesje om het verband. Dit plastic hoesje geeft extra bescherming als u naar huis gaat en dient u thuis gelijk weer af te doen.

Duur
Het verwijderen van uw ingegroeide teennagel duurt 15 tot 30 minuten.

Uitslag
De specialist verteld tijdens de ingreep hoe de behandeling verloopt.

Na de behandeling
Na de behandeling neemt u plaats in de wachtruimte. Leg uw been hoog, zodat hij hoger ligt dan uw heup. Ongeveer 10 minuten na de behandeling controleert de verpleegkundige de wond op nabloeden.

Naar huis
Indien er geen nabloeding is opgetreden mag u naar huis. De persoon die met u meegaat kan u met een rolstoel naar de uitgang van het ziekenhuis brengen. De eerste dag moet u uw voet ergens opleggen (zachte ondergrond), zodat hij hoger dan uw heup ligt. Dat is goed voor de bloedcirculatie. U kunt uw voet belasten door op uw hak te gaan lopen. De dag na de ingreep mag u weer lopen.

Als de verdoving is uitgewerkt, dit is na 2 tot 3 uur, kan uw teen pijn doen. U mag dan een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol, nemen: maximaal 4 keer 2 tabletten van 500 mg per dag.

24 uur na de behandeling mag u het verband weghalen. U kunt dan ook weer douchen. Spoel de eerste tijd na de behandeling de wond 1 keer per dag goed af en dep hem daarna zorgvuldig droog. Plak daarna een pleister op uw teen. Er kan nog een paar weken wat vocht uit de wond komen. Dit is normaal. Zolang de wond niet is gesloten mag u niet zwemmen. Vaak is het herstel 1 á 2 weken en kunt u uw werkzaamheden weer hervatten.

Leefregels
Om te voorkomen dat de nagel opnieuw ingroeit, raden wij u aan om de eerste tijd na de ingreep wat grotere schoenen te dragen. Als het mooi weer is, kunt u ook kiezen voor slippers. Knip uw teennagel voortaan recht af. Knip de hoekjes ook niet bij. U kunt de nagelhoeken het beste schoonhouden met een nagelborsteltje.

Controle op de polikliniek
Als alles goed verloopt hoeft u niet voor controle terug te komen.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuisbent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt, neem dan contact op met polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

 • Koorts hoger dan 38,5 graden Celsius.
 • Roodheid en/of zwelling.
 • Nabloeding.
 • Toename van pijn.
 • Als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist of verpleegkundige. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Context menu