Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Fotodynamische Therapie (PDT)

Fotodynamische Therapie (PDT)

Fotodynamische therapie is geschikt voor patiënten met voorstadia van huidkanker (actinische keratosen) en oppervlakkige huidkanker (oppervlakkig basaalcelcarcinoom).

Wat is fotodynamische therapie?
Bij Fotodynamische therapie wordt de aangedane huid ingesmeerd met (5-ALA) crème. Belichting van de met crème ingesmeerde huid geeft een ontsteking die ervoor zorgt dat onrustige of kwaadaardige cellen worden opgeruimd. Enkele uren na het aanbrengen van de crème vindt belichting plaats met rood licht. Het voordeel van fotodynamische therapie is de goede effectiviteit bij (voorstadia van) huidkanker, een zeer goed cosmetisch resultaat, en de mogelijkheid grotere oppervlakten te behandelen. De behandeling wordt meestal goed verdragen en er zijn weinig bijwerkingen.

Voorbereiding
Op de dag van de behandeling de huid niet insmeren met (dag) creme. Wij raden u aan om voldoende ijsblokjes of coldpacks (verkrijgbaar bij de apotheek) op voorraad te hebben.

Waar moet u zijn?
Op de dag van behandeling meldt u zich ’s ochtends bij de balie van de polikliniek Dermatologie, route 85.

De behandeling
Het eerste deel van de behandeling bestaat uit het insmeren van de huid met de crème. Vervolgens wordt de huid lichtdicht afgeplakt. Voordat de belichting kan plaatsvinden, moet de crème minimaal 4 uur intrekken. Die tijd kunt u doorbrengen in een wachtruimte vlakbij de poli Dermatologie. U wordt daar heengebracht door de assistente. Er wordt voor u en 1 begeleider een broodmaaltijd aangeboden.

Het tweede deel van de behandeling vindt ’s middags plaats op de lichtafdeling van de polikliniek Dermatologie. Fotodynamische therapie maakt gebruik van een rode lamp die dicht op de huid wordt geplaatst. Er wordt een groter gebied behandeld dan alleen de te behandelen plek.. Afhankelijk van het stadium huidkanker wordt één- of tweemaal belicht met een tussentijd van 2 uur.

De belichting kan pijnlijk zijn, maar tijdens de belichting koelt de assistente met een speciaal koelapparaat, dit wordt als zeer plezierig ervaren. De gevoeligheid is afhankelijk van de plaats, en de grootte van het te behandelen gebied. Na de behandeling wordt de huid nogmaals afgedekt en krijgt u ijsklontjes mee naar huis om ook direct na de belichting door te gaan met koelen. Houdt er rekening mee dat u niet zelf naar huis kunt rijden omdat u direct na de belichting moet koelen.
 
De totale behandelingsduur is tussen de 4 en de 7 uur. Het is aan te raden bij thuiskomst de behandelde huid opnieuw te koelen met een schone washand met ijsblokjes. Het koelen van de huid verlicht eventuele pijn en vermindert de zwelling.

Tot enkele weken na behandeling kan de huid rood, gezwollen en gevoelig zijn. Een enkele keer ontstaan er blaren of een nattende wond. De huid kan normaal worden gewassen, vermijd intensieve zonblootstelling. Het is niet eenvoudig te voorspellen of de behandeling gevoelig is. Sommige patiënten ervaren de aanwezigheid van een familielid of bekende tijdens de belichting als plezierig.

Nabehandeling PDT
 

Dag van behandeling
 1. Bij thuiskomst na de behandeling begint u dan met een ijspakking op de behandelde huid ( een schone washand met ijsblokjes is prima). Het koelen van de huid verlicht eventuele pijn en vermindert de zwelling. Bij behandeling van het gezicht treedt met name zwelling op rond de ogen, meest zichtbaar op de ochtend na behandeling.
 2. Vermijd directe blootstelling aan zonlicht.
 3. Vermijd het gebruik van cosmetica op de behandelde huid.
 4. Blijven koelen totdat u naar bed gaat, mocht de pijn aanhouden dan mag u blijven koelen.
 5. Neem zo nodig een pijnstiller in ( b.v. Paracetamol).
Dag 2 tot 21
 1. Er kan zwelling, roodheid, vervelling of korstvorming ontstaan. Een enkele keer ontstaan er blaren of een nattende wond. De huid herstelt meestal binnen een week. In sommige gevallen kan de roodheid enkele weken aanhouden. Als er een blaar ontstaat niet doorprikken, maar laten indrogen. Eventueel afdekken met een gaasje.
 2. De huid mag normaal worden gewassen. Huid droogdeppen met een zachte handdoek. Niet wrijven!
 3. Beperk het gebruik van cosmetica en make-up.
 4. Regelmatig gebruik van een niet-vette crème is aan te raden als de behandelde plek ruw en droog aanvoelt. ( b.v. Nivea soft)
 5. Ga niet onder de zonnebank.
 6. Gebruik bij zonnig weer een zonnebrandproduct met factor 30 of hoger en gebruik zo nodig een hoed of pet om de huid te beschermen.
 7. Neem bij voortdurende pijn, infectie of andere klachten contact op met de dermatoloog. 

Controle afspraak
Er wordt een controle afspraak gepland bij uw Dermatoloog of bij de verpleegkundige.

Vragen?
Voor vragen of overige informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie, tel.: (0570-53 50 10). Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur.

Context menu