Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Fistel bij de anus

Fistel bij de anus

Wat is een fistel bij de anus?
Een fistel bij de anus is een abnormale verbinding (gangetje) tussen de endeldarm en de huid rond de anus. Het wordt ook wel een peri-anale fistel genoemd. Het ontstaat meestal na een ontsteking in een anaalplooi of anaalkliertje. De ontsteking kan zich uitbreiden in de sluitspier van de anus en vervolgens naar de huid. Als de ontsteking door de huid heen breekt, kan er een fistel overblijven. Door de peri-anale fistel kunt u last hebben van vocht- of pusverlies uit de anus. Ook kan er af en toe een klein abces ontstaan en kunt u last hebben van pijn. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van deze aandoening. Het komt in ieder geval niet door gebrekkige hygiëne.

Voorgestelde behandeling
Er is een mogelijkheid dat er eerst verder onderzoek nodig is om te kijken hoe de fistel loopt bij de anus aan de hand van röntgenonderzoek. Op basis van uw klachten en alle bevindingen heeft uw specialist voorgesteld om de fistel operatief te behandelen. U wordt daarvoor kort in het ziekenhuis opgenomen. De specialist zal de eventuele behandeling met u bespreken.

Risico’s
De eerste periode na de behandeling komt er vaak enig verlies van controle van de sluitspier voor, met name bij winden. Hierbij kunt u ook wat vocht verliezen. Andere mogelijke complicaties na het behandelen van een anale fistel zijn: pijn, een ontsteking van de wond en een nabloeding.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Preoperatieve screening
Vóór de operatie onderzoekt de anesthesioloog u. Dat is een medisch specialist, die verantwoordelijk is voor de anesthesie (narcose en/of verdoving ) tijdens de operatie en de pijnbestrijding erna. De anesthesioloog en zijn of haar anesthesiemedewerker spreken de anesthesie met u door en verrichten zo nodig aanvullend onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, bespreekt de anesthesioloog welke medicijnen u mag blijven gebruiken en met welke u moet stoppen. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek een actuele medicijnlijst bij zich hebt. Voor alle operaties waarbij anesthesie gegeven wordt, moet u nuchter zijn. Dat houdt in dat u een bepaalde periode voor de operatie niet meer eet en drinkt. De anesthesioloog vertelt u vanaf welk tijdstip u niet meer mag eten en drinken.

Thuis
Zorg ervoor dat u paracetamol in huis hebt voor na de behandeling.Vergeet niet aan uw specialist te melden of u bloedverdunnende medicijnen (ook aspirine) gebruikt of overgevoelig bent voor jodium of pleisters.

Meenemen
Wilt u de volgende spullen meenemen naar het ziekenhuis?

  • Uw patiëntenpas
  • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt.
  • Toiletartikelen, ochtendjas, pantoffels en pyjama.

Waardevolle spullen en sieraden kunt u beter thuis laten.

Melden
U komt op de dag en het tijdstip die met u afgesproken zijn naar de afdeling waar u verwacht verwordt. De verpleegkundige belt u op de dag voor de opname 's middags. Ontvangt u de boodschap op uw voicemail, luister die dan helemaal af.

Voor de behandeling
De verpleegkundige ontvangt u en bereidt u voor op de operatie. U krijgt operatiekleding om aan te trekken.

Hoe verloopt de operatie?
De verpleegkundige brengt u in een bed naar de operatiekamer. De anesthesioloog dient de verdoving toe zoals met u is besproken tijdens de preoperatieve screening. De specialist onderzoekt eerst hoe de fistelgang eruit ziet. Daarna legt hij de fistelgang open of verwijdert hem. Als de fistel door het onderste deel van de sluitspier van de anus verloopt (en dat is meestal zo) wordt ook dit deel van de sluitspier doorgenomen en opengelegd. Er blijft echter genoeg sluitspierweefsel over om incontinentie te voorkomen. De specialist maakt de operatiewond niet dicht; deze geneest vanzelf in een paar weken.

Hoe lang duurt de operatie?
De behandeling van een peri-anale fistel duurt meestal 45 minuten tot 1 uur.

Na de operatie
Na de operatie laat de specialist de wond bij uw anus open. Dit voorkomt wondinfectie. De wond is afgedekt met een gaasje / maandverband. U kunt de eerste week pijn aan de wond hebben. Een pijnstiller helpt meestal genoeg; neem paracetamol: 3 tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. In de buurt van de anus bevinden zich veel bloedvaten. Daarom kunt u na de behandeling wat bloed verliezen. Na 3 tot 4 weken is de wond meestal helemaal hersteld.

U kunt de eerste tijd na de operatie last hebben van winderigheid of wat vocht uit uw anus verliezen. Dat komt omdat u een ingreep in de buurt van uw sluitspier hebt gehad. Daardoor kunt u tijdelijk minder controle over uw sluitspier hebben. Deze klachten gaan meestal vanzelf weer over.

Uitslag
De zaalarts bespreekt met u hoe de operatie is verlopen. De zaalarts werkt nauw samen met de behandelend specialist. Heeft u en/of uw familie of naaste behoefte aan een gesprek met de zaalarts? Geef dit aan bij uw verpleegkundige, dan wordt er een afspraak gemaakt.

Naar huis: waar moet u op letten?
Na de operatie, als de verdoving is uitgewerkt, kunt u weer naar huis. U mag nog niet zelf autorijden, regel daarom iemand die u naar huis brengt.

Als u het ziekenhuis verlaat, krijgt u 2 recepten mee. Het eerste is een recept om de ontlasting zacht te houden. Daardoor kan de wond beter genezen. U krijgt ook een recept mee voor nieuwe gaasjes om de wond mee af te dekken. Ververs de gaasjes 2 keer per dag. U kunt hiervoor in plaats van gaasjes ook maandverband gebruiken.

Leefregels
Houd het wondgebied rond de anus goed schoon. Niet alleen als u naar de wc bent geweest, maar ook tussendoor. Spoel de wond 2 tot 3 keer per dag schoon onder de douche of dompel de wond af in bad.

Controle op de polikliniek
10 tot 14 dagen na de ingreep komt u voor controle bij de wondverpleegkundige. Tijdens deze afspraak controleert zij of de wond goed geneest.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de onderstaande klachten hebt, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

  • Koorts hoger dan 38,5 graden Celsius.
  • Flinke nabloeding.
  • Toename van pijn.
  • Als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw behandelend arts of verpleegkundige. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Context menu