Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Diabetes bij kinderen

Diabetes bij kinderen

​Als je te horen hebt gekregen dat je diabetes hebt, verwijst de huisarts je naar een kinderarts in het ziekenhuis. Meestal blijf je eerst een paar dagen op de Kinderafdeling. In de periode erna kom je bij het kinderdiabetesteam op de polikliniek Kindergeneeskunde.
 
Diabetes gaat niet meer over. Bij de behandeling kijken we dus vooral naar hoe jij een zo normaal mogelijk leven kan leiden en dat jij je goed voelt.

Insuline spuiten
Omdat je lichaam geen insuline meer aanmaakt, is het belangrijk dat je op een andere manier insuline binnenkrijgt. Dit kan niet met een drankje of een tabletje. In je maag zitten sappen die de insuline kapotmaken. Daarom moet je insuline spuiten. Dat kan met een insulinepen of insulinepomp.

Insulinepen
Dat is een soort pen waar je een klein naaldje aan vast maakt. Hiermee spuit je insuline in je been, buik of bil.

Insulinepomp
Dat is een apparaatje dat met een slangetje verbonden is aan een naaldje die je in je buik, been of bil prikt. In het apparaatje zit insuline. Het apparaatje geeft jou de hele dag insuline. Ook zijn er kleine wegwerppompen die worden bediend met een meter die ook functioneert als afstandsbediening.

Samen met jou en/of je ouders bepaalt de kinderarts welke insuline het beste bij jou past en hoeveel en waar je die moet toedienen.

Controles
Bij het kinderdiabetesteam kom je iedere 3 maanden voor controle. Natuurlijk kun je, als het nodig is, ook tussendoor een afspraak maken. Tijdens een controle  is het belangrijk dat je het volgende meeneemt:
 • Je meter en - als je spuit - je insulinepen
 • Patiëntenpas
 • Afsprakenkaart
 • Lijstje met vragen

De kinderarts en kinderdiabetesverpleegkundige kijken samen met jou en je ouders naar je diabetes. Je kunt het volgende verwachten:

 • Gewicht en lengte meten
   
 • HbA1c meten
  Om te onderzoeken of de behandeling goed werkt, is het belangrijk om het HbA1c te meten. Het HbA1C wordt gemeten op het spreekuur door middel van een vingerprik. Je HbA1C laat zien of je bloedglucosewaarden goed waren over de afgelopen periode.
   
 • Insulinedosering
  Met de kinderdiabetesteam heb je regelmatig contact over bloedglucosewaarden. Je hebt niet altijd evenveel insuline nodig. Het ligt eraan wat je eet, drinkt en doet op een dag. Je kunt daarom zelf op een lijst de bloedglucosewaarden bijhouden, en wat je eet en doet. De kinderdiabetesverpleegkundige kijkt of het nodig is om de insulinedosering aan te passen.


  Bij pompgebruikers worden de bloedglucosewaarden automatisch in de pomp opgeslagen. Als er insuline wordt gespoten, willen we graag de glucosewaarden op een lijst ingevuld, of ge-download uit de meter per e-mail ontvangen. Dit geldt ook voor gebruikers van de Omnipod. Gebruik je de Medtronic pomp? Dan vragen wij je om je pompgegevens thuis te downloaden en op de website www.medtronic-diabetes.nl te registreren, waarna je ons met een gebruikersnaam en wachtwoord de mogelijkheid kunt geven, mee te kijken en te adviseren.
   
 • Controle spuitplaatsen en soms ook de voeten
   
 • Bloed- en urineonderzoek
  1 keer per jaar vindt er uitgebreid bloed- en urineonderzoek plaats. Het is belangrijk dat er niet teveel glucose in je bloed zit. Zorg dat je altijd goed bent ingesteld. Ben je dat niet dan kan dat namelijk op den duur zorgen voor nare gevolgen die complicaties worden genoemd. Dat zijn bijvoorbeeld problemen met je ogen, je nieren of voeten. Gelukkig kun je deze problemen meestal voorkomen. 1 x per jaar vindt er daarom een uitgebreid bloed- en urineonderzoek plaats. Ook oogcontroles kunnen plaatsvinden. Dat gebeurt meestal pas als je langere tijd diabetes hebt. Oogcontroles zijn afhankelijk van je leeftijd en hoe lang je diabetes hebt.

Naar het volwassen diabetesteam
Als je jong bent, word je begeleid door het kinderdiabetesteam en regelen je ouders waarschijnlijk veel voor je diabetes. Hoe ouder je wordt, hoe meer je zelf gaat doen. Je wordt steeds zelfstandiger. Bij die verandering past dat je overstapt naar het diabetesteam voor volwassenen. Dat gebeurt in overleg met jou en je ouders. Om de overgang soepel te laten verlopen, is er 1x per jaar een overdrachtavond en herhalen we zo nodig de informatie die tijdens deze avond wordt gegeven.