Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Darmspoelen via de anus

Darmspoelen via de anus

Wat is een darmspoeling via de anus?
Darmspoelen via de anus, ook rectaal darmspoelen genoemd, is een kunstmatige manier om het laatste stukje van de dikke darm (de endeldarm) en/of een deel van de dikke darm (het colon) te legen door een hoeveelheid lauw water in de darm in te brengen. Door het water wordt er een reflex in de darm opgewekt die ervoor zorgt dat de darm zich samentrekt. Hierdoor verlaat de ontlasting samen met het ingebrachte vocht het lichaam via de anus.

Voorgestelde behandeling
U bent doorverwezen naar de stomaverpleegkundige omdat u ongewenst ontlasting verliest (incontinentie van ontlasting), chronisch verstopt bent of vanwege een andere reden. Uw behandeling heeft tot nu toe nog niet het gewenste resultaat gehad. Darmspoelen kan u helpen bij uw klachten.

Eerst komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een informatiegesprek bij de stomaverpleegkundige. U heeft hiervoor inmiddels een afspraak gemaakt. Zij vertelt u hoe het darmspoelen in zijn werk gaat. Ook laat zij u de spullen zien die u bij het darmspoelen gebruikt. U krijgt informatiefolders en eventueel een DVD mee naar huis. Lees (en/of kijk) deze informatie goed door.

Als u denkt dat darmspoelen iets voor u is, kunt u een 2e afspraak maken om het spoelen te leren. Bel met de Polikliniek Heelkunde, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur, tel. (0570) 53 50 60 of met de stomaverpleegkundige, bereikbaar op dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur, tel. (0570) 53 63 86.

Risico’s
Een complicatie van het darmspoelen is een darmperforatie. Er ontstaat dan een gaatje in de darm door de canule. Deze darmperforatie is een zeldzame complicatie. Mocht u ernstige, aanhoudende pijn in uw buik of rug hebben en eventueel koorts en/of ernstige bloedingen uit de anus, stop dan direct met darmspoelen en raadpleeg uw (huis)arts.

Hoe kunt u zich voorbereiden?
Zorg ervoor dat u iemand meeneemt die u na uw 2e afspraak naar huis kan brengen. Het darmspoelen kan ervoor zorgen dat u zich een beetje licht in uw hoofd voelt en u kunt dan beter niet zelf autorijden.

Meenemen
Wilt u als u naar het ziekenhuis komt uw patiëntenpas meenemen?

Melden
U komt op de dag en tijdstip die met u zijn afgesproken naar de polikliniek Heelkunde (route 77). Daar kunt u zich melden bij de balie.

Hoe verloopt de 2e afspraak?
Eerst legt de stomaverpleegkundige u uit hoe het darmspoelen in zijn werk gaat. Ze neemt stap voor stap met u door wat u moet doen. Ook geeft zij u een schema (om de hoeveelheid water waarmee u spoelt, op te bouwen) en een dagboek voor thuis. Daarna gaat u, met hulp van de stomaverpleegkundige, daadwerkelijk spoelen. U krijgt een instructiekaart mee naar huis waar het spoelen nog eens stap voor stap op uitgelegd wordt.

Tijdsduur
De afspraak om het darmspoelen te leren, duurt ongeveer 60 minuten.

Na de afspraak
U moet wennen aan het darmspoelen, zowel lichamelijk als mentaal. Daarom spoelt u de eerste 2 weken elke dag. U bouwt de hoeveelheid water waarmee u spoelt langzaam op, volgens het schema dat de stomaverpleegkundige u heeft gegeven. Tijdens deze 2 weken houdt u een dagboek bij. Uw stomaverpleegkundige heeft uitgelegd hoe u dit in moet vullen. Na 2 weken bekijkt u of het mogelijk is om bijvoorbeeld een dag over te slaan. Mocht dit niet mogelijk zijn, omdat u tussendoor toch weer ontlasting verliest, dan gaat u weer dagelijks spoelen.

Controle op de polikliniek
U komt een aantal keer, afhankelijk van hoe het darmspoelen loopt, voor een nacontrole naar de polikliniek Heelkunde of hebt hiervoor telefonisch contact met de stomaverpleegkundige. Uw eerste telefonische nacontrole is na 2 weken. U krijgt voor de controles van de stomaverpleegkundige afspraken mee.

Wanneer contact opnemen?
Bij het darmspoelen kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt in de periode voor uw eerste controle op de polikliniek, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

  • ernstige, aanhoudende pijn in uw buik of rug;
  • koorts en/of ernstige bloedingen uit uw anus;
  • als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u die stellen aan de stomaverpleegkundige. U kunt bellen op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 14.00 uur naar tel. (0570) 53 63 86. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Context menu