Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Bypass in het been – instructies en leefregels

Bypass in het been – instructies en leefregels

​Na een bypass in het been is het van belang dat onderstaande instructies en leefregels worden opgevolgd.

Instructies

Wondverzorging
De eerste 2 weken mag u niet in bad, omdat de huid van de wond week wordt in het water. Douchen mag wel. Droog de huid na het douchen goed af met een schone handdoek, ook als de wond in de lies zit. Als er vocht uit uw wond komt moet u uw wond verbinden met een gaasje. Van de verpleegkundige krijgt u deze gaasjes mee. Verschoon uw wond dagelijks. Het is mogelijk dat u de eerste weken niets voelt rond het wondgebied.

Medicijnen
Na de operatie moet u medicijnen gebruiken om uw bloed dun te houden. Soms krijgt u een antistollingsmiddel toegediend. U krijgt hierover dan verdere uitleg van de trombosedienst. Ondanks deze medicijnen kunt u dikke benen krijgen. Dit kan tot wel 6 weken na uw operatie duren.

Pijn en pijnstilling
Als u pijn heeft mag u 4 keer per dag paracetamol gebruiken (2 tabletjes van 500 milligram per keer) of 6 tot 8 keer per dag 1 tabletje van 500 milligram, tenzij de arts u andere medicijnen voorschrijft. De paracetamol mag u op eigen inzicht afbouwen.

Leefregels

 • Het is belangrijk dat u dagelijks loopt om de doorbloeding in de benen te stimuleren. Probeer minimaal éénmaal per dag 15 tot 30 minuten aaneengesloten te wandelen. U mag ook fietsen. Bouw dit langzaam op en hou in de gaten of u pijn krijgt of opgezwollen benen krijgt.
 • Door de operatie kan uw been gezwollen zijn. Dit zal na maximaal 6 weken afnemen. Als u zit is het goed om uw benen omhoog te leggen op bijvoorbeeld een krukje.
 • U mag weer autorijden als u uw been weer redelijk kunt gebruiken. Vaak is dat na een dag of 14.
 • U mag huishoudelijk werk doen.
 • Het is belangrijk om gezond te leven: probeer niet te roken en overgewicht te voorkomen. Drink niet meer dan 2 glazen alcohol per dag, eet 2 keer per week vette vis en eet gevarieerd met veel groente en fruit.
 • In overleg met uw bedrijfsarts bepaalt u wanneer u weer kunt beginnen met werken.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuisbent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt in de periode voor uw eerste controle op de polikliniek, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

 • koorts hoger dan 38,5 graden Celsius;
 • roodheid en/of zwelling van het operatiegebied;
 • nabloeding;
 • toename van pijn;
 • als u de situatie niet vertrouwt.

Nacontrole

 • U heeft voor uw operatie een gesprek gehad met een verpleegkundige op de verpleegafdeling. Zij neemt zij na uw ontslag uit het ziekenhuis telefonisch contact met u op om te vragen hoe het met u gaat.
 • Er is bij uw ontslag uit het ziekenhuis een afspraak met u gemaakt voor controle op de polikliniek Heelkunde. Na 10 tot 14 dagen na de operatie worden de hechtingen verwijderd. Na 4 tot 6 weken komt u terug bij uw behandelend specialist.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur naar(0570) 53 50 60.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op:
www.hartenvaatgroep.nl
www.hartstichting.nl

Context menu