Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Blaastraining (flowmiddag)

Blaastraining (flowmiddag)

Als uw kind is uitgenodigd voor een blaastraining (flowmiddag) leest u hier meer over de training en hoe u uw kind zo goed mogelijk kunt ondersteunen.
 
Zindelijk worden
Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat. Als een kind, ouder dan 5 jaar, nog geregeld nat is en/of steeds blaasontsteking heeft, is (medisch) onderzoek nodig. Vaak kan een blaastraining helpen om de klachten op te lossen of te verminderen.
 
Wat is een blaastraining (flowmiddag)?
Een blaastraining (flowmiddag) betekent het goed leren plassen. Het nog geregeld nat zijn kan ontstaan doordat het kind de signalen van de blaas negeert en zelf te weinig naar de wc gaat. Een ander veel voorkomend probleem is frequent plassen met daarbij een plotseling aandranggevoel. Het kind plast dan kleine beetjes. Een kind met blaasontstekingen kan een verkeerd plasgedrag hebben waardoor ontstekingen ontstaan. Al deze kinderen komen in principe in aanmerking voor een vorm van blaastraining waar uw kind leert:

  • hoe het moet plassen
  • wanneer het moet plassen
  • hoe vaak het moet plassen

Dit wordt tijdens de blaastraining aan u en uw kind uitgelegd.
 
De blaastraining (flowmiddag)
Voor de blaastraining komt u samen met uw kind een middag in het ziekenhuis. Oudere kinderen mogen eventueel alleen komen. Het doel van de middag is plasgegevens (flow) verzamelen voor een snelle diagnose. 

Met een echo wordt gekeken of de blaas volledig leeg is. Het zogenaamde residu wordt gemeten, dit is de hoeveelheid urine die achterblijft na het plassen. Deze uitslag wordt direct besproken.  Met al deze gegevens kan een diagnose worden gesteld. Meestal wordt er gestart met een training of volgen er adviezen over de juiste manier van plassen, afhankelijk van de leeftijd en trainbaarheid van uw kind. Uw kind kan ook verwezen worden voor verder onderzoek. 

Thuis verder trainen
Na de flowmiddag gaat uw kind thuis verder trainen. Tussendoor wordt uw kind gebeld om te horen hoe het gaat. Van uw kind wordt veel inzet, concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen gevraagd. Uw kind is aan het leren en dat kost tijd. Uw ondersteuning is zeer belangrijk. Vooral als het even niet helemaal lukt. Uw hulp en aanmoediging is dan van groot belang. Ook als het goed gaat, hoort uw kind dat graag. Dit stimuleert om door te gaan.
 

Polikliniekbezoek
De training duurt enkele maanden. Na 4 tot 6 weken komt uw kind terug op de polikliniek om nogmaals een flow te plassen en voortgang van de training te bespreken.
 

Vragen?
Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kun u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde, tel.: (0570) 53 50 80.

Context menu