Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Aorta operatie - instructies en leefregels

Aorta operatie - instructies en leefregels

Na een operatie aan de aorta is het -  voor een goed herstel - belangrijk dat u bepaalde instructies en leefregels opvolgt.

Instructies

Wondverzorging
De eerste 2 weken mag u niet in bad, omdat de huid van de wond week wordt in het water. Douchen mag wel. Droog de huid na het douchen goed af met een schone handdoek, ook als de wond in de lies zit. Als er vocht uit uw wond komt, moet u uw wonden verbinden met een gaasje. Verschoon uw wond dagelijks. Het is mogelijk dat u de eerste weken niets voelt rond het wondgebied.

Medicijnen
Na de operatie moet u medicijnen gebruiken om uw bloed dun te houden. Soms krijgt u een antistollingsmiddel. U krijgt hierover dan uitleg van de Trombosedienst.

Pijn en pijnstilling
Als u pijn hebt, mag u 4 x per dag Paracetamol gebruiken (2 tabletjes van 500 milligram per keer) of 6 tot 8 keer per dag 1 tabletje van 500 milligram, tenzij de arts u andere medicijnen voorschrijft. De Paracetamol mag u naar eigen inzicht afbouwen.

Leefregels

 • Het is belangrijk dat u dagelijks loopt om de doorbloeding in de benen te stimuleren. Probeer minimaal één maal per dag 15 tot 30 minuten aaneengesloten te wandelen. Na uw operatie kunt u nog snel moe zijn. U mag ook fietsen. Bouw dit langzaam op en hou in de gaten of u pijn krijgt.
 • Als de operatie aan uw aorta via de buik is verricht, dan is uw conditie met een half jaar hersteld. Als uw operatie via de lies is verricht, dan bent u met ongeveer 3 maanden hersteld.
 • Als u zich goed voelt mag u autorijden.
 • Het is belangrijk om gezond te leven: probeer niet te roken en overgewicht te voorkomen. Drink niet meer dan 2 glazen alcohol per dag, eet 2 x per week vette vis en eet gevarieerd met veel groente en fruit.
 • In overleg met uw bedrijfsarts bepaalt u wanneer u weer kunt beginnen met werken.

Nacontrole

 • U hebt vóór uw operatie een gesprek gehad met een verpleegkundige op de verpleegafdeling. Na het ontslag uit het ziekenhuis, belt zij u om te vragen hoe het met u gaat.
 • Er is bij uw ontslag uit het ziekenhuis een afspraak met u gemaakt voor controle op de polikliniek heelkunde. Na 10 tot14 dagen na de operatie worden de hechtingen verwijderd.
 • Na 4 tot 6 weken komt u terug bij uw behandelend specialist. Als u een prothese heeft gekregen, krijgt u voorafgaand aan uw bezoek aan uw specialist vaak nog een oproep om eerst een CT scan te laten maken.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt in de periode voor uw eerste controle op de polikliniek, neem dan contact op met de polikliniek heelkunde. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

 • koorts hoger dan 38,5 graden Celsius;
 • roodheid en/of zwelling van het operatiegebied;
 • nabloeding;
 • toename van pijn;
 • als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen?
Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur naar (0570) 53 50 60.

Meer informatie

Context menu