Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Aambeienbehandeling via HAL-procedure

Aambeienbehandeling via HAL-procedure

Uw specialist heeft voorgesteld om bij u de aambeienbehandeling via de HAL-methode uit te voeren. De afkorting HAL staat voor Haemorrhoidal Arterial Ligation. Bij de HAL-methode wordt een speciaal instrument in de anus gebracht, waarmee de specialist de vaten in de anus kan lokaliseren. De vaten worden vervolgens afgesloten met een oplosbare hechting. Omdat de aambeien niet langer van bloed worden voorzien, verschrompelen ze.

Risico’s
Omdat de anus zeer veel bloedvaten bevat, kan er soms een nabloeding optreden.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Preoperatieve screening
Vóór de operatie onderzoekt de anesthesioloog u. Dat is een medisch specialist, die verantwoordelijk is voor de anesthesie (narcose en/of verdoving ) tijdens de operatie en de pijnbestrijding erna. De anesthesioloog en zijn of haar anesthesiemedewerker spreken de anesthesie met u door en verrichten zo nodig aanvullend onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, bespreekt de anesthesioloog welke medicijnen u mag blijven gebruiken en met welke u moet stoppen. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek een actuele medicijnlijst bij zich hebt. Voor alle operaties waarbij anesthesie gegeven wordt, moet u nuchter zijn. Dat houdt in dat u een bepaalde periode voor de operatie niet meer eet en drinkt. De anesthesioloog vertelt u vanaf welk tijdstip u niet meer mag eten en drinken.

Thuis
Om ervoor te zorgen dat uw endeldarm tijdens de behandeling schoon is, gebruikt u een klysma. Dat is een laxerende vloeistof die via de anus in uw darm wordt gebracht. Deze vloeistof heeft een prikkelende werking op de ontlasting die nog in uw darmen zit en maakt uw darmen schoon. U heeft van de arts een recept voor het klysma gekregen. Breng het klysma 1,5 uur voordat u naar het ziekenhuis gaat, in. Volg hiervoor onderstaande instructies:
 • verwarm het flesje voor in een bakje handwarm water (max. 30 °C);
 • haal de dop van het flesje;
 • ga op uw linkerzij liggen en breng het klysma via uw anus in. Aan de top van het flesje zit een beetje vaseline, zodat dit soepel gaat;
 • knijp het flesje leeg;
 • probeer de vloeistof 10 minuten binnen te houden. Daarna mag u naar het toilet.
Meenemen
Wilt u de volgende spullen meenemen naar het ziekenhuis?
 • Uw patiëntenpas.
 • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt.
 • Ondergoed, makkelijk zittende kleding.
Waardevolle spullen en sieraden kunt u beter thuis laten.

Melden
De verpleegkundige belt u op de dag voor de opname 's middags en vertelt u hoe laat u aanwezig moet zijn en of u nuchter moet zijn. Ontvangt u de boodschap op uw voicemail, luister die dan helemaal af.

Voor de behandeling
U komt op de dag en het tijdstip die met u afgesproken zijn naar de balie van de Dagbehandeling, route 150. De verpleegkundige vertelt u tijdens de opname wat u allemaal te wachten staat en hoe laat u op de operatieafdeling wordt verwacht. U krijgt een operatiejasje om aan te trekken.

Hoe verloopt de behandeling?
De verpleegkundige brengt u in een bed naar de operatiekamer. De anesthesioloog past de verdoving toe zoals met u is besproken tijdens de preoperatieve screening. Bij de HAL-methode zoekt de specialist de bloedvaten die naar de aambeien leiden met behulp van geluidsgolven op. Als hij weet waar ze zich bevinden, sluit hij de aambeien af met oplosbare hechtingen. Hierdoor vermindert de bloedvoorziening en verschrompelen de aambeien.

Tijdsduur
De behandeling duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Uitslag
De specialist vertelt tijdens de ingreep hoe de behandeling verloopt.

Na de operatie
Na de operatie gaat u terug naar de afdeling.

Naar huis
Als de verdoving uitgewerkt is en alle controles goed zijn, mag u weer naar huis. Door de verdoving is het niet verantwoord om zelf weer naar huis te rijden. Regel daarom vervoer voor de thuisreis.
De eerste dagen na de behandeling kan uw anus pijn doen. U mag hiervoor paracetamol gebruiken: 3 tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg.

Leefregels
Meteen na de operatie mag u in principe alles weer zonder beperkingen doen. Er kan wat bloed of slijm uit uw anus komen. Zorg ervoor dat uw anus goed schoon blijft en sproei het gebied dagelijks af onder de douche. Dep het daarna droog. Denk eraan niet te persen als u ontlasting hebt; dit is slecht voor de genezing. De eerste paar weken na de behandeling kunt last hebben van loze aandrang: u heeft het gevoel dat u naar het toilet moet, maar er komt geen ontlasting. Zie voor meer informatie de folder “Adviezen voor een goede stoelgang”.

Controle op de polikliniek
Na 6 weken komt u naar de polikliniek Heelkunde voor een nacontrole door uw specialist of physician assistent.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.
 • Abnormaal bloedverlies.
 • Aanhoudende hevige pijn.
 • Als u de situatie niet vertrouwt.
Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw behandelend arts of verpleegkundige. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Context menu