Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Spataderen - wegspuiten met schuim (foamen)

Spataderen - wegspuiten met schuim (foamen)

​Als u binnenkort voor het wegspuiten van spataderen met schuim naar ons ziekenhuis komt, leest u hier meer over deze behandeling.
 
Voorbereiding thuis
Neem uw afsprakenkaart en patiëntenpas mee.
 

Melden
U kunt zich melden op de afgesproken dag en tijd: 

□     aan de balie van Dermatologie (route 85). 

□     aan de balie van Heelkunde (route 77). 

Het spuiten
Bij de behandeling wordt een Duplex apparaat gebruikt. Hiermee kunnen de wat dieper gelegen aders in beeld worden gebracht. De arts spuit het schuim (foam) in de spatader. Dat verkleeft de vaatwanden zodat de spatader niet meer werkt. De andere aderen in uw been nemen de functie van de ingespoten aderen over. Om het schuim goed zijn werk te laten doen, is druk op de behandelde plaatsen belangrijk. U krijgt daarom een stevige zwachtel om uw been. De behandeling is gevoelig, maar niet pijnlijk. De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal aderen, 15 minuten.

Na het inspuiten
Na het inspuiten moet u ± 20 minuten lopen om het schuim goed te verdelen. Als u last krijgt van hevige jeuk over het gehele lichaam, meld dit dan bij de medewerker van de polikliniek. Deze bijwerking komt zelden voor. U mag zelf autorijden, maar het is beter dat iemand anders dat voor u doet. Als de reisafstand langer is dan 30 minuten, stop dan ieder half uur en loop een rondje.

Resultaat
De verschrompelde ader verandert in een litteken. Dat voelt aan als een verharde streng onder de huid. En deze kan gevoelig zijn. Het littekenweefsel verdwijnt na ongeveer 8 weken.

Complicaties

 • Wanneer tijdens het inspuiten vloeistof buiten de ader terechtkomt, kan er een pijnlijke plek ontstaan. Die verdwijnt na enige tijd.
 • Door de injecties kunt u een prikkelend of jeukend gevoel krijgen.
 • Injecties rondom de knie kunnen roodheid veroorzaken boven het verband.
 • Ook kunt u 's avonds last krijgen van hoofdpijn, koorts of rillerigheid. Neem gerust een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol; maximaal 4 x 2 tabletten van 500 mg per dag.
 • Allergische reacties, uitslag en trombose zijn zeldzaam.

Neem contact op met het ziekenhuis bij:

 • toenemende pijnklachten;
 • een te strakke zwachtel;
 • verkleuringen van been of voet.

Instructies voor thuis

 • Draag de zwachtels volgens voorschrift van de arts (meestal 5 dagen) dag en nacht. Hierna mag u zwachtels zelf verwijderen.
 • U mag uw werk weer hervatten, tenzij dit wordt belemmerd door de zwachtels.
 • Vermijd warmtebronnen. Gebruik geen kruik of elektrische deken. Ga ook niet te dicht voor een verwarmingselement of kachel zitten (werkt averechts op de behandeling). Ook wordt saunagebruik in deze periode afgeraden.
 • Voorkom dat uw zwachtel nat wordt.
 • Beweeg regelmatig. Zolang u de zwachtel draagt, kunt u beter niet sporten. Normaal fietsen en wandelen is wel goed.
 • Door de zwachtel kan uw voet zwellen. Dat verdwijnt als u in beweging komt. Verdwijnt de zwelling niet, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.
 • Als u langere tijd moet staan, dan regelmatig even de voeten bewegen.

Controle
De arts bespreekt met u wanneer u voor controle terug komt op de Spataderpoli. Afhankelijk van de behandeling is dat meestal na 6 tot 8 weken.

Vragen
Hebt u vragen naar aanleiding van uw bezoek aan de polikliniek, stel deze dan gerust aan uw arts of aan de verpleegkundige op de Spataderpoli.

Bereikbaarheid Spataderpoli
Op werkdagen van 8.00-17.00 uur, tel.: (0570) 53 50 65. Buiten kantooruren is de afdeling Spoedeisende Hulp te bereiken, tel.: (0570) 53 53 00. U kunt natuurlijk altijd met uw huisarts overleggen.