Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Aambeienbehandeling poliklinisch (barron-ligatie)

Aambeienbehandeling poliklinisch (barron-ligatie)

De arts heeft een behandeling van aambeien via Barron-ligatie voorgesteld. Deze behandeling (ook wel: “elastiekjesbehandeling” genoemd) wordt poliklinisch verricht, vaak aansluitend aan het onderzoek. Als u bloedverdunners gebruikt, wordt met u afgesproken dat u daar enkele dagen vóór de behandeling mee stopt.

Hoe kunt u zich voorbereiden?
Zorg ervoor dat u Paracetamol in huis hebt voor pijnbestrijding na de behandeling.
Om ervoor te zorgen dat uw endeldarm tijdens de behandeling schoon is, gebruikt u een klysma. Dat is een laxerende vloeistof die via de anus in uw darm wordt gebracht. Deze vloeistof heeft een prikkelende werking op de ontlasting die nog in uw darmen zit en maakt uw darmen schoon. U hebt van de specialist een recept voor het klysma gekregen. Breng het klysma 1,5 uur voordat u naar het ziekenhuis gaat, in. Volg onderstaande instructies:

  • verwarm het flesje voor in een bakje handwarm water (max. 30 °C);
  • haal de dop van het flesje;
  • ga op uw linkerzij liggen en breng het klysma via uw anus in. Aan de top van het flesje zit een beetje vaseline, zodat dit soepel gaat;
  • knijp het flesje leeg;
  • probeer de vloeistof 10 minuten binnen te houden. Daarna mag u naar het toilet.

Meenemen
Wilt u het de volgende meenemen naar het ziekenhuis:

  • Patiëntenpas.
  • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit kunt u krijgen bij uw eigen apotheek. Het is handig om het overzicht bij u te houden, omdat er in het ziekenhuis meerdere keren om gevraagd wordt.

Melden
U komt op de dag en het tijdstip die met u afgesproken zijn naar de balie van route 77, poli Heelkunde.

Voor de behandeling
De verpleegkundige vertelt u hoe het onderzoek en de behandeling verloopt. Ook informeert de verpleegkundige u over de pijnstilling en zorg na de ingreep.

Hoe verloopt de behandeling?
Voor het onderzoek en de behandeling gebruikt de specialist een proctoscoop: een soort kijkbuisje dat via uw anus in het achterste deel van uw darm komt. Met een speciaal “zuigapparaatje” zuigt de specialist de aambei of het slijmvlies aan. Daarna plaatst hij er een elastiekje omheen. De aambei verschrompelt dan. Afhankelijk van uw klachten kan het nodig zijn om meerdere elastiekjes te plaatsen.

Tijdsduur
De behandeling duur ongeveer 20 minuten.

Na de behandeling
Na de behandeling kunt u weer terug naar huis. U kunt na de ingreep pijn hebben.

Uw anus kan gevoelig zijn door de ingreep. De pijn kan een paar weken aanhouden. De pijn kunt u intussen tegengaan met paracetamol: 3 tot 4 maal per dag 2 tabletten van 500 mg. Meestal is dit voldoende. Hebt u nog steeds pijn? Een warm bad en douche kunnen helpen.

U kunt wat bloed verliezen. Er laat dan een elastiekje los. Dit is normaal. U kunt het beste pas naar het toilet gaan als u echt aandrang heeft en niet als u eigenlijk nog niet moet. Het is belangrijk uw ontlasting soepel te houden, zo nodig schrijft de arts u een laxeermiddel voor.
 
Risico’s
Omdat de anus zeer veel bloedvaten bevat, kan er soms een nabloeding optreden. Na een barron-ligatie kunt u tijdelijk wat minder controle hebben over de sluitspier (incontinentie voor ontlasting). Verder bestaat het risico op trombose of infectie.
 
Leefregels
Drink dagelijks 2 liter vocht. Eet ook vezelrijke voeding zoals: bruin- en volkorenbrood, groente, fruit en peulvruchten, dat houdt de ontlasting soepel. Daarnaast is voldoende bewegen belangrijk. Zie voor meer informatie de folder “Adviezen voor een goede stoelgang”.

Controle op de polikliniek
6 weken na de ingreep komt u voor controle bij de specialist of physician assistent.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

  • Abnormaal bloedverlies.
  • Aanhoudende hevige pijn.
  • Als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist, physician assistant of verpleegkundige. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Context menu